För den som får en rik äppelskörd kan mustning vara ett sätt att ta reda på frukten. I en källarlokal på Söder i Katrineholm har Olle Kilehed Andersson bråda dagar. Under äppelsäsongen lämnar han sin hästgård i Vingåker för att åter ta barndomshemmets musterilokal i bruk. Den har varit ett Mekka för kunderna sedan Olles föräldrar Gunnar och Ruth Andersson drog i gång verksamheten på 1960-talet. Numera har de gått ur tiden, men ler från ett bleknat tidningsurklipp.
– Pappa byggde ut huset för att få ett mustrum. Jag kör vidare för det är en rolig tradition och bra att folk tar reda på sina äpplen. Det är bättra att dricka upp den än att kasta bort den.
För Olle Kilehed Andersson blev äppelmustning ett extraknäck redan i tonåren.
– Jag var 15 år och jag och kompisarna i bandet Bountykillers fick låna maskinerna över en helg och musta åt folk. Sen fick vi ta stålarna till nya förstärkare.
Vant hugger han i och fyller ett snedställt trätråg med äpplen som rullar ner mot den eldrivna kvarnen. I ett huj rivs de ner i ett tråg. I en träram breds en stark nylonduk ut och sedan packas äppelriv upp till kanten. Duken viks ihop, ramen lyfts bort och så fortsätter han tills stapeln med dukpaket växt sig hög.
Traven lyfts över till pressen och när motorn knattrar igång går det undan. Ur en tappkran sipprar den bärnstensgula musten fram som en munter vårflod och fyller den lilla lokalen med en frisk äppeldoft.
– Det går fort som sjuttsingen. 100 kilo äpplen blir ungefär 70 liter must och snittkunden har med sig 30 till 50 kilo äpplen. Maskinerna klarar ett ton i timmen, men det gör inte min kropp. Jag provsmakar ett glas från varje pressning. Det är ju som att dra i sig tio Dextrosolpaket, så det är assvårt att sova när jag kommer hem, säger Olle och skrattar.
De kruttorra pressmassorna som blir över får kunden ta med sig hem och går även de att använda.
– Jag har en kund som torkar det till äppelgodis åt hästar och det är även ett bra sätt att förbättra sin kompost.
I fjol tog frosten äppelblommen för många, men i år är det full skjuts igen.
– Jag har stamkunder som åker hit från Örebro och Linköping trots att de har musterier på närmare håll. Men sen är det även en ny generation som börjat musta sina äpplen. Det ligger i tiden med närproducerat utan tillsatser.
Vilket äpple är din egen mustfavorit?
– Åkerö, det blir en god smak av dem.