På torsdagen var det premiär för kommunens projekt att introducera vildfågel på tallriken. Duveholmsgymnasiet och äldreboenden fick äran att provsmaka. Andbröstfillérna serverades tillsammans med rostad potatis, grönpepparsås och svartvinbärsgelé.
– Vi ville få fram viltsmaken och därför har vi valt att inte använda för mycket kryddor, utan vi har gjort den här milda grönpepparsåsen och så har vi svartvinbärsgelé som fungerar väldigt bra med vilt, berättar Linda Svensson som varit med och tagit fram rätten.
Förutom andbröst fanns det också vegetariska wraps på menyn. Men många var sugna på andbröst. Kön ringlade sig lång till just den serveringsvagnen.
– Det är över förväntan. Eleverna är väldigt nyfikna och vill testa nya saker, säger kocken Maria Lundén innan hon springer in i köket igen för att hämta en ny plåt med filéer.
– Vi har gjort i ordning 30 kilo andbröst, men vi har ju ingen aning om hur många som vill ha. Det är en ren chansning. Vi får se om det räcker, säger Linda Svensson.
Vid ett bord sitter några killar, som vill vara anonyma, och äter. De är glatt överraskade över hur andbröstet smakade.
– Det va lite speciellt, men gott.
En annan elev som också ville testa den nya rätten var 17-åriga Batoul Jaber. Hon var inte lika förtjust.
– Den var helt okej, den var ätbar. Den föll mig inte helt i smaken.
Tidningen har tidigare berättat att syftet med att använda vildfågel i matlagningen är en del av kommunens klimat- och beredskapsarbete.
– Om det gynnar miljön så är det bra. Det var ju ätbart, säger Batoul Jaber.