Eleverna var först ut att få vildand på menyn

I matsalen på Duveholmsgymnsiet ringlade sig kön lång på torsdagen.
Det var premiär för vildand på menyn och många ville smaka.
– Vi har förberett 30 kilo, säger förste kock Linda Svensson.

Batoul Jaber, går sista året på samhällsprogrammet. Hon var inte helt övertygad efter att ha smakat andbröstet, men tycker det är bra att kommunen vill satsa på miljön och använda mer viltkött.

Batoul Jaber, går sista året på samhällsprogrammet. Hon var inte helt övertygad efter att ha smakat andbröstet, men tycker det är bra att kommunen vill satsa på miljön och använda mer viltkött.

Foto: Alice Staaf

Katrineholm2024-10-17 16:56

På torsdagen var det premiär för kommunens projekt att introducera vildfågel på tallriken. Duveholmsgymnasiet och äldreboenden fick äran att provsmaka. Andbröstfillérna serverades tillsammans med rostad potatis, grönpepparsås och svartvinbärsgelé.

– Vi ville få fram viltsmaken och därför har vi valt att inte använda för mycket kryddor, utan vi har gjort den här milda grönpepparsåsen och så har vi svartvinbärsgelé som fungerar väldigt bra med vilt, berättar Linda Svensson som varit med och tagit fram rätten.

undefined
Torsdagens meny. De som inte var sugna på andbröst kunde i stället välja en vegetarisk wrap.

Förutom andbröst fanns det också vegetariska wraps på menyn. Men många var sugna på andbröst. Kön ringlade sig lång till just den serveringsvagnen. 

– Det är över förväntan. Eleverna är väldigt nyfikna och vill testa nya saker, säger kocken Maria Lundén innan hon springer in i köket igen för att hämta en ny plåt med filéer. 

– Vi har gjort i ordning 30 kilo andbröst, men vi har ju ingen aning om hur många som vill ha. Det är en ren chansning. Vi får se om det räcker, säger Linda Svensson.

undefined
Det var högt tryck på andbröstfiléerna under den tid tidningen var där. Kökspersonalen hade fullt upp med att fylla på med nya plåtar.

Vid ett bord sitter några killar, som vill vara anonyma, och äter. De är glatt överraskade över hur andbröstet smakade.

– Det va lite speciellt, men gott.

En annan elev som också ville testa den nya rätten var 17-åriga Batoul Jaber. Hon var inte lika förtjust.

– Den var helt okej, den var ätbar. Den föll mig inte helt i smaken.

Tidningen har tidigare berättat att syftet med att använda vildfågel i matlagningen är  en del av kommunens klimat- och beredskapsarbete.

– Om det gynnar miljön så är det bra. Det var ju ätbart, säger Batoul Jaber.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!