Förra veckan överraskades katrineholmarna med att Katrineholms kommun i samarbete med Sörmland vatten och AWS gör en jättesatsning på en våtmark på Djulö gärde. Dessutom ska ytterligare en tunnel borras, för att transportera regnvatten från logistikcentrum till den nya våtmarken, via en befintlig tunnel mellan Kullbergska sjukhuset och Djulö gärde. Målet är att minska översvämningsrisken vid kraftiga skyfall.
– Vi vet att hela logistikcentrumområdet har bekymmer, säger Per Ivarsson, affärsområdeschef på Sörmland vatten.
När planerna presenterades uppgavs AWS:s bidrag vara 4 miljoner dollar, vilket sades motsvara cirka 33 miljoner svenska kronor. I handlingarna till onsdagens kommunstyrelsesammanträde framgick det att AWS investering motsvarar cirka 34 miljoner kronor, medan en valutaomväxlare online räknar om till 36 miljoner kronor.
Oavsett växlingskurs så är en del av pengarna inte något bidrag, utan en taxeenlig anslutningsavgift för företagets kommande etablering. Det handlar om cirka 18 miljoner kronor.
Per Ivarsson bekräftar att AWS bidrag inte är lika stort som det presenterades, men menar att inget har undanhållits.
– Det här har varit tydligt hela tiden, det har varit skrivet så.
Oavsett så är det småpengar i sammanhanget. Att förstärka VA-infrastrukturen är en investering på flera hundra miljoner, som nu tidigareläggs tack vare mångmiljonstödet. Det finns ett enda motkrav – att projektet blir av.
– Vi hade behövt göra den här investeringen oavsett. Det hänger ihop med helheten för att möjliggöra expansionen av Katrineholm, säger Ivarsson.
Tidningen har också fått tips om att serverhallen förbrukar stora mängder dricksvatten.
– Amazon har likt en del andra företag två förbindelsepunkter, så att de har vatten från två håll om en ledning grävs av. De har vatten till sina personalutrymmen och till kylning, säger Per Ivarsson.
Han förklarar att vattenkylningen används som reserv när temperaturen inte tillåter kylning med luft. Anläggningen har också ett sprinklersystem för brand med tillhörande vattentank. Till dessa system används dricksvatten, vilket i dagsläget inte påverkas av mångmiljoninvesteringen i dagvattenhanteringen.
– Men de är inga storförbrukare. Det finns betydligt fler kunder som är större än vad de är.