6-åriga Alma hade njurbäckeninflammation när hon var liten. Därför bör hon uppsöka sjukvården när hon får hög feber. Under måndagen hade hon 39 graders feber så vid 18-tiden på kvällen sökte sig mor och dotter till akuten på Kullbergska.
Mathilda ringde på i entrén och fick frågan om dottern hostar. Ja, lite, svarade hon.
– Då fick vi vänta ute. Efter fem-tio minuter kom en undersköterska ut och sa att vi på grund av infektionssymtom skulle få komma in direkt via infektionsingången men att det just nu var fullt där så att vi fick vänta ute.
De slog sig ner på en halvblöt bänk. Dottern frös och Mathilda tog av sig sin jacka och lade över henne. Efter en stund kom en man med sin jacka till Mathilda och en kvinna med bröstsmärtor, som också fick vänta utomhus, överräckte sin sjal.
– Alla tyckte att det var helt förfärligt. Personalen kom inte ens ut med filtar fast det var nio grader ute och duggregnade. Det var hemskt.
Under tiden som Mathilda och hennes dotter väntade på sin tur dök ytterligare en barnfamilj upp.
– Pojken hade gjort illa armen men var snorig. Den familjen kom med en liten madrass som min dotter fick ligga på.
– Människor runt omkring oss var så himla fina samtidigt som jag kände mig oerhört sviken av sjukvården. Jag tycker inte att man ska behöva sitta utanför ett sjukhus och vänta. Jag är själv färdig sjuksköterska i januari och det här är ingen vård som jag någonsin skulle kunna stå för när jag är klar.
När dottern väl kom in på undersökningsrummet hade hon 40 graders feber.
– Jag tror ju inte att det gjorde henne friskare av att vi fick vänta ute så länge.
Det var i mitten av september som akuten flyttade tillbaka till nyrenoverade lokaler. Där finns bland annat ett rum med så kallad infektionsingång, vilket innebär att man kan komma direkt in på rummet utifrån. Detta rum används så snart en patient misstänks vara covidsmittad.
Men inför att komma in på rummet tvingas patienterna att vänta utomhus. Maria Nordström, verksamhetschef för vårdplats- och mottagningsenheten, förklarar varför.
– Man kommer till luckan och så får man några snabba frågor och visar det sig att det finns en risk att man kan ha en sjukdom inom infektionsspektrat, så får man gå ut och vänta och så tar vi in patienterna via infektionsrummet. Man får alltså inte sitta i det stora väntrummet då.
När den nya akutmottagningen ritades förutspådde ingen en pandemi.
– Vi vet att det här är långt ifrån optimalt och vi jobbar hårt för att komma tillrätta med det. Vi tittar på hur vi ska få till ytterligare en sluss och tak över huvudet, vi går ju mot vinter och vi är fullt medvetna om att det här måste lösas.
Även om personalen gör sitt bästa för att prioritera de patienter som väntar utomhus, så händer det, enligt Nordström, att patienter kan få vänta en kortare stund.
– Vi jobbar stenhårt för att ingen ska behöva stå ute och frysa men just nu är vi inne i en period med högt tryck på akutmottagningen och vi har vid tillfällen hamnat i situationer när våra patienter fått vänta utomhus längre tid, vilket vi beklagar oerhört, säger Maria Nordström.
Även vid den tillfälliga akutmottagningen fick patienter med misstänkt infektion vänta utanför mottagningen.
– Men där var man ändå inne på sjukhuset. Det är den stora skillnaden.
Uppdraget att hitta en lösning på problemet ligger nu hos enheten för samordnad lokalutveckling.
– Verkligheten hann ifatt oss när byggplanerna redan var fastställda. Nu försöker vi att göra det bästa av alltihopa, säger Maria Nordström.