Fram tills nyligen var det största problemet bristen på gode män, som hjälper vuxna och barn att ta tillvara sina rättigheter. Men tack vare mediernas rapportering om flyktingsituationen har nu allt fler valt att ställa upp för kommunens räkning.
– Det är inget akut problem just nu, men drar det däremot iväg som det gjorde i höstas så förslår inte det vi har mycket, säger Joakim Truedsson, överförmyndare i Katrineholm.
I en rapport till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, spår han att antalet ensamkommande barn kan öka i april igen.
– Den administrativa belastningen som följer av att ensamkommande barn kommer hit är vårt största problem eftersom den innebär mycket pappershantering och det är olika rutiner i olika socialtjänster, fortsätter han.
Lagstiftningen säger att antingen Migrationsverket eller socialförvaltningen kan begära en god man. I dagsläget skickar Migrationsverket en ansökan direkt till Överförmyndaren vilket ställer till det en del eftersom barnen kanske inte är placerade i den kommun dit ansökan skickats.
– Migrationsverket vet inte om placeringsorten förrän socialtjänsten meddelar det till dem, och det kan ta ett tag, säger Joakim Truedsson.
Han föreslår istället att ansökan om god man skickas till Överförmyndaren från socialtjänsten istället.
I dagsläget finns 47 gode män som har uppdrag med ensamkommande barn. Totalt finns närmare 300 som jobbar med vuxna också.
Både medierapportering och Facebook-annonser har gjort att intresset för att bli god man exploderat i flyktingkrisens spår.
– Intresset för ensamkommande barn är det som överväger nu, säger Joakim Truedsson.