Allt fler undrar om skyddsrum i Katrineholm

Närheten till Ukraina bidrar till att många känner oro i Katrineholm, enligt Alexander Jansson, kommunens beredskapssamordnare. För tidningen förklarar han vad man bör tänka på när det gäller skyddsrum, matförråd och desinformation. "Grunden för vårt totalförsvar är att alla skall ha en god hemberedskap" säger han.

Det finns sammanlagt 218 skyddsrum runt om i Katrineholms kommun, berättar Alexander Jansson, beredskapssamordnare i Katrineholms kommun.

Det finns sammanlagt 218 skyddsrum runt om i Katrineholms kommun, berättar Alexander Jansson, beredskapssamordnare i Katrineholms kommun.

Foto: MSB, Emma Eriksson (arkiv)

Katrineholm2022-03-07 11:58

Efter Rysslands invasion av Ukraina, som påbörjades under natten till torsdag den 24 februari, finns en växande oro för även den inhemska säkerheten. Alexander Jansson, beredskapssamordnare i Katrineholms kommun, berättar att det efter krigsstarten har märkts en ökning av antalet kommuninvånare som hör av sig.

– Cirka 30 personer har hört av sig och det gäller bland annat vattenförsörjning men främst information gällande skyddsrummen. Det finns även personer som vill engagera sig och hjälpa till vilket är fantastiskt. I dagsläget är det MSB och Socialstyrelsen som samordnar frivilliginsatser men det går ju alltid att vända dig till ideella organisationer, till exempel Röda korset, säger han.

Han berättar att pandemin har satt strukturen för krisledningen och att kommunen har övat den i skarpt läge en längre tid nu. Vidare berättar han att det sammanlagt finns det skyddsrumsplats för 28 000 personer inom kommunens gränser. 

– På MSBs karta får man 218 träffar på Katrineholm, i många andra städer finns det betydligt färre. Kommunen arbetar nu med olika scenarion där vi förbereder oss för troliga samt otänkbara händelser med konsekvenser för kommunen att hantera.

Enligt lag är det fastighetsägarens ansvar att se till att skyddsrummet är tydligt uppmärkt och kan ställas i ordning inom 48 timmar. Under fredstid kan lokalen användas till andra saker, som exempelvis cykelförråd. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har ansvar för att besiktiga skyddsrummet. 

undefined
Karta över de skyddsrum som finns i Katrineholm.

Alexander Jansson tror att krigets närhet har fått flera att tänka till och börja fundera över säkerhetsfrågor.

– Sen har många äldre erfarenheter från en annan tid som gör att de är mer vaksamma och oroliga. Många barn och unga är också oroliga och flera av våra medborgare har egna erfarenheter av krig.

Eftersom vi idag har sociala medier så är det jätteviktigt att vi alla tar ansvar. Just källkritiken behöver man vara extra noga med i dessa tider, menar Alexander Jansson. MSB, Myndigheten för samhällsskydd- och beredskap, har mycket bra information om krisen eller kriget kommer. Information finns också på krisinformation.se samt på kommunens hemsida katrineholm.se.

– Det är otroligt viktigt just nu att söka information hos säkra källor och inte sprida information som man inte vet var den kommer från. SVT, Sveriges radio och Katrineholms-Kuriren är även källor du kan lita på, säger han.

undefined
Kommunens beredskapssamordnare Alexander Jansson.

Enligt Alexander är grunden för vårt totalförsvar att alla skall ha en god hemberedskap vilket innebär att man har tänkt på mat, vatten, värme, kommunikation och brandsäkerhet samt första hjälpen. 

– Jag vill också slå ett slag för nödradion, om man inte har en bör man skaffa en för att få rätt information. Då blir det lättare att agera mer effektivt. 

Efter att man har vatten och skyddsrum, kan man se till att samla på sig mat som står sig länge. 

– Själv har jag vatten lagrat på flera olika sätt. Sen har jag också konserver som bönor, pulversoppor, kaffe, te, pasta, ris, hårt bröd och havregryn. Man kan använda en Muurikka eller vanlig grill att lagra mat på. Spritkök är perfekt att värma vatten på.

Skyddsrum

Ett skyddsrum är en del av en byggnad med förstärkta väggar och dörrar som kan stå emot tryckvågor från bomber, brand och bråte. Det har speciell ventilation och luftsluss, så att man ska kunna minimera verkan från till giftiga gaser. De kan användas av civilbefolkningen i händelse av krig.

Det finns cirka 65 000 skyddsrum i Sverige med plats för 7 miljoner personer. Skyddsrummen är i första hand en möjlighet i områden som är svåra att utrymma, till exempel större tätorter eller städer.

Källa: MSB

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!