Kollegorna Ann-Kristin Brandjes, Erica Söderström och Elisabeth Graffman på Specsavers i Katrineholm ser alla en trend på sin arbetsplats: kunderna består av allt fler barn och unga. Hos den unga kundgruppen ökar behovet av såväl terminalglasögon som läsglasögon, och boven i dramat är en kombination av stillasittande och skärmtid, anser de.
– Det är inte bara när barnen gör sitt skolarbete som de sitter framför en skärm, utan när de tar en paus åker mobilen fram, säger Elisabeth Graffman.
Det stämmer att vår livsstil påverkar våra ögon, och de barn som spenderar mycket tid utomhus löper mindre risk att drabbas av myopi, närsynthet. När ögat tvingas fokusera på skärmar nära våra ansikten måste musklerna i ögat arbeta hårt för att behålla fokuset så nära. Till år 2050 beräknas 50 procent av världens befolkning vara närsynta. För att bryta ansträngningen, rekommenderar optikerna på Specsavers "20/20/20-regeln". Var tjugonde minut bör man lyfta blicken från skärmen, fästa den på något som är tjugo meter bort, och hålla den där i tjugo sekunder. Då har ögat fått en välförtjänt paus.
Optikern Ida Gustavsson på Smarteyes framhåller att det inte bara är mycket skärmtid som riskerar orsaka myopi. Utvecklingen av barns ögon hämmas dessutom av att allt fler barn föredrar att vistas inomhus än utomhus.
– Barn ska vara utomhus två timmar om dagen, dagsljuset får ögonen att utvecklas och växa normalt, säger hon.
För de barn som lider av obehandlade synfel kan konsekvenserna bli huvudvärk och svårigheter med läsning.
– Det kan störa skolgången, om barnen helt enkelt inte orkar med skolarbetet, säger Ann-Kristin Brandjes.
Men att allt fler barn skaffar glasögon, kan inte uteslutande härledas till ökad skärmtid, menar kollegorna på Specsavers. De påpekar att barn inte alltid själva märker av att deras syn försämras, utan att ansvaret i stor utsträckning ligger på vuxna i deras närhet, som föräldrar och skolpersonal.
– Barnen kommer oftare i vissa perioder, och då märks det att det finns en ökad medvetenhet hos skolsköterskorna, säger Erica Söderström.
Samtidigt påminner hon om att barn som är läskunniga i tredje klass, inte har huvudvärk och inte visar några andra tecken på synfel, med största sannolikhet inte lider av ett oupptäckt synfel. Å andra sidan är det viktigt att lyssna på kroppens signaler, och det finns faror förenat med att gå med obehandlade synfel, påpekar Ida Gustavsson.
– Det finns samband mellan myopi och framtida ögonsjukdomar, men det finns en del linser och glasögon som har en bromsande effekt, säger Ida Gustavsson.
Även hon påpekar att ökningen av glasögon bland barn och unga inte enbart är en negativ konsekvens av förändrade vanor. En del av ökningen kan bero på en svängning i attityd.
– Jag är 30 år, men när jag var ung var det lite pinsamt att ha glasögon. Nu verkar det vara något som många vill ha, och det är väl skönt att de slipper skämmas för det, säger hon.
– Det finns ett stort utbud av roliga bågar, glasögon har blivit en accessoar, instämmer kollegan Matteo Charette, och fortsätter:
– Men barn som går till optikern bara för att de vill ha glasögon kommer inte att lyckas. Det går inte att lura en optiker!