Allt färre sorterar sitt matavfall i gröna påsen

För fyra år sedan började Sörmland vatten samla in matavfall i KFV-regionen, men nu tycks medborgarnas sorteringsvilja ha dalat.

För fyra år sedan introducerade Sörmland vatten den gröna påsen för sortering av matavfall i KFV-regionen. Den senaste mätningen visar dock att allt färre påsar samlas in.

För fyra år sedan introducerade Sörmland vatten den gröna påsen för sortering av matavfall i KFV-regionen. Den senaste mätningen visar dock att allt färre påsar samlas in.

Foto: Stina Järperud

Katrineholm2020-07-09 10:38

I mars 2016 fick hushållen i Katrineholm, Flen och Vingåker stifta bekantskap med den gröna påsen för matavfall för den som inte vill kompostera själv på hemmaplan. Med dubbelknut på påsens fyra snibbar kan den sedan slängas i soptunnan.

Till Tekniska verkens stora anläggning i Linköping körs hushållssopor från hela KFV-regionen. Där sorteras de gröna påsarna med matavfall ut för att forslas vidare till biogasanläggningen.

När systemet infördes såg Sörmland vatten ett uppsving för sortering av matavfall. Under introduktionsåret sorterades hela 55 procent av matavfallet ut i den gröna påsen. Det gjorde att Flens, Katrine­holms och Vingåkers kommuner placerade sig bland de tio bästa kommunerna i Sverige på att sortera ut matavfall som blir biogas och biogödsel. 

Den senaste plockanalysen av hushållssoporna, som genomfördes i oktober och november 2019, pekar däremot på motsatt trend.

– Vi ser att utsorteringen av matavfall tyvärr verkar sjunka. Varför vet vi inte riktigt men vi fortsätter uppmana till att sortera ut matavfallet och arbetar med att sprida kunskap kring detta ämne, säger Lars Milde som är kommunikatör på Sörmland vatten.

Har ni några teorier om varför andelen gröna påsar har minskat?

– Nej, faktiskt inte. Det är någonting som vi naturligtvis behöver titta närmare på, men det är väldigt svårt att göra en analys. 

Hur informerar ni hushållen om sortering av matavfall?

– Vi skickar löpande information som fakturabilaga om vad man ska tänka på och i sommarens bilaga fanns det med information om gröna påsen. Men det är klart att en fakturabilaga kanske inte är något man sträckläser.

Även andra försök att nå ut med information görs enligt Lars Milde.

– Vi har tagit fram lite animerade filmer som riktar sig till den yngre målgruppen. Dem lägger vi upp på Youtube och sprider på vår hemsida och ska även jobba med länkningar. Kan man få barnen att börja tänka på det här har det stor påverkan på oss vuxna.

I ett pressmeddelande betonar Sörmland vatten vikten av att fortsätta samla in matavfall. "Nu när fler och fler är hemma och semestern är igång för många kommuninvånare är det viktigt att vi alla hjälps åt att samla in matavfallet".

– Den allmänna uppmaningen är att vi måste tänka på vår miljö, Om vi är många som hjälper till att dra lasset med de små sakerna vi kan göra hemma, bidrar det mer till miljön än vi tror, säger Lars Milde.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!