På torsdagen kom beskedet att tre av byggnaderna för Djulö skola ska flyttas till Dufweholms herrgård. När Kuriren besöker några av grannarna till den gamla skolan möts vi av blandade känslor. Ett par som inte vill figurera med namn berättar att de tycker att det är bra att nya hus byggs och har inget emot flytten av skolan.
Vid sidan om skolan bor Hasse och Gunbritt Sporrong. Båda är emot flytten och ställer sig funderade kring vad kommunstyrelsen och politikerna egentligen håller på med. Även om de tycker det är bra att husen bevaras, menar de att den idylliska miljön försvinner.
– Husen är en sak, men hela miljön försvinner. Det gillar jag inte. En värdefull miljö ska man kunna bevara då det kommer ta lång tid att bygga upp området på nytt med nya fullvuxna träd som finns idag, säger Hasse Sporrong.
Kommande år firar Katrineholm 100 år som stad. Att flytta en gammal skola som har 150 år på nacken upprör grannarna och de menar att begreppet lustgården inte längre får den betydelse som den haft innan.
– De ska fira 100 år och så slår man omkull det som är värdefullt. Det är illa att hela miljön ska bort, säger han.
I kommunens översiktsplan kan man läsa: "Vissa byggnader eller bebyggelsemiljöer bedöms ha ett så högt kulturhistoriskt värde att det ligger i allas vårt gemensamma intresse att de bevaras för framtiden. Det kan bland annat ske genom en byggnadsminnesförklaring i enlighet med lagen om kulturminnen med mera". Men att det skulle gälla Djulö skola tycks inte stämma, enligt grannarna.
– Att inte bevara den här miljön och inte göra den till en del av lustgården är helt obegripligt. Det går stick i stäv med deras egen översiktsplan, säger Gunbritt Sporrong.
– Ska kommunen fortsätta rivandet av sådana här miljöer, så har de snart inte längre något uttryck för lustgården kvar. Och just Djulöområdet som är så fint, säger Hasse Sporrong.
Eftersom kommunen planerar att bygga hundratals nya bostäder under de kommande åren, tycker grannarna att det är märkligt att de måste göra det just där skolan står. Men Hasse Sporrong tycker också att kommunen måste ha fått kalla fötter eftersom de först var eniga om att riva husen, men nu lyckats hitta en intressent för att bevara byggnaderna.
Vad skulle du säga till politikerna?
– Jag tror inte jag skulle säga någonting. För ska man göra det så ska man ta till sig det, men det har de inte varit beredda att göra. Politikerna lever i sin egen värld, säger Hasse Sporrong.