Alkoholhandläggaren Linda Fager och tillsynshandläggaren Susanne Thurfjell arbetar med tillsyn och kontroll i både Katrineholm, Flen och Vingåker för att se till att de som har tillstånd att servera alkohol följer reglerna.
En stor del av deras uppdrag handlar även om att räta ut frågetecken. Inte minst kring serveringstillstånd.
– Vårt uppdrag har tre ben: handläggning, tillsyn och information. Vi lever i ett informationssamhälle, men när det handlar om serveringstillstånd är det flera pusselbitar hos olika myndigheter som ska läggas ihop. Jag tror att det är därför man till slut ger upp och ringer oss, säger Linda Fager.
Hon konstaterar att väldigt många av reglerna kring alkohol styrs av ordningslagen.
– En sådan fråga är om det är en allmän tillställning eller om det är ett evenemang för ett slutet sällskap. En förfrågan som vi fått var från en person som ville anordna en konsert i trädgården på landet, men då får vi bolla vidare till polisen. Sen måste de meddela mig vad polisen säger.
Om polisen bedömer att det rör sig om en allmän tillställning, blir alkoholhandläggaren Linda Fager inkopplad.
– En viktig tumregel är att om alkoholhandläggaren hittar evenemanget på Facebook, så är det inte för ett slutet sällskap. Det kan handla om allt från byalag som annonserar om fester, till ölprovningar som är frekvent återkommande, säger hon.
Det hör inte till ovanligheterna att både privatpersoner och företag missar att kontrollera om tillstånd behövs.
– Det är bättre att man ringer och frågar. Att servera ett glas bubbel hos frissan är inte okej. Det poppar ju upp såna inlägg i flödena på sociala medier. Jag förstår att det kan vara trevligt, men det är inte tillåtet. I stort sett all form av alkoholförtäring i näringsverksamhet är förbjuden.
För företagare som har serveringstillstånd finns tydliga regler om att man måste anmäla alla förändringar. Det kan handla om man semesterstänger några veckor, plötsligt startar klubb eller alltid stänger 22.00 trots att man har serveringstillstånd till 01.00.
– Allt som påverkar tillsynen måste man skicka in en anmälan om och som företagare är du skyldig att hålla koll på vad som gäller. Struntar man i det får vi komma med pekpinnar, konstaterar Linda Fager.