Det är förmiddag och på fordonsprogrammets körgård, gamla Cirkusplatsen, tränar eleverna som går transportinriktningen på precisionskörning. Det gäller att ha 100-procentig koll när den stora lastbilen rattas mellan de orangea trafikkonerna.
– De ska veta exakt var de har hjulen och bilen, säger yrkesläraren Therése Brännkärr.
18-årige Alexander Munter från Malmköping går sista året på gymnasiet och han har drillats extra hårt. Anledningen är att han är den i klassen som ska kvala till Yrkes-SM för unga lastbilschaufförer. På tisdag bär det av till tävlingen i Eskilstuna.
– Therése ställde upp kaffemuggar i papp som jag skulle köra över med höger och vänster fram- och bakhjul. Det var utmanande, eftersom jag bara hade sidospeglar, berättar han.
För att få ta lastbilskort behöver man egentligen vara 21 år, men undantaget är elever som går transportinriktningen på nationella gymnasiet. De får ta kortet redan när de fyller 19 år.
Av de tolv avgångseleverna är fyra tjejer. För Alexanders klasskompisar Elina Löfström och Eleonora Lange är målet att jobba som lastbilschaufförer efter studenten.
Eleverna varvar fyra veckor inne på skolan och fyra veckor ute på praktik.
– Det ger så mycket att vara ute på praktik och se hur det går till på riktigt. Efter skolan vill jag gärna köra mjölkbil mellan gårdar eller flisbil, säger Elina Löfström.
För Alexander Munter är det mer långväga körningar som hägrar.
– Min största dröm är att ha ett stort åkeri som kör utomlands med specialtransporter, till exempel av vindkraftverk. Jag vill köra långtradare, ligga ute i flera veckor och sova i lastbilen, säger han entusiastiskt och ler.
Alexanders yrkesbana har varit utstakad sedan han var liten.
– Jag har alltid älskat lastbilar, som barn fick jag åka med min faster som körde lastbil. Många tror att lastbilschaufförer bara sitter still bakom ratten, men det är extremt fysiskt vid lastning och lossning, säger han.
Inte alla gymnasieelever kan räkna med anställning efter studenten, men för Alexander Munter och hans klasskompisar är framtiden ljus.
– Är man intresserad och noggrann har man jobb direkt, konstaterar han.
Under SM-kvalet kommer Alexander Munter att tävla i moment som lastsäkring och precisionskörning. Tävlingen består även av en teoretisk del och tävlingsnerverna är än så länge i schack.
– Man får inte tveka, utan vara självsäker och ha koll. Det är det vi tränar på hela tiden på skolan.