"Aldrig varit med om sådan extrem torka"

Eldningsförbud råder, men vad gäller egentligen? Marcus Asplund hos räddningstjänsten reder ut begreppen, och vittnar om en mycket sårbar räddningsorganisation i hela landet.

Räddningstjänsterna i landet har bråda dagar. I en majoritet av länen brinner det, dock inte i Sörmland för tillfället.

Räddningstjänsterna i landet har bråda dagar. I en majoritet av länen brinner det, dock inte i Sörmland för tillfället.

Foto:

Katrineholm2018-04-25 05:00

Bara på tisdagen fick Marcus Asplund, chef för det förebyggande arbetet hos VSR, Västra Sörmlands räddningstjänst, tre samtal från medborgare som ville veta vad som gäller när det är eldningsförbud.

– När man utfärdar eldningsförbud, då bestämmer vi att du inte får uppföra öppen låga. Det gäller även vid fastigheter du äger. Sedan är det så, att är du hemma på din egen tomt, har egen grill och eldar med briketter eller kol, då är det okej.

Man får också, än så länge, grilla på iordningställda eldplatser, som cementrör med grus runt, men även där bara med kol och briketter, inte med ved. Länsstyrelsen i Södermanland överväger ett generellt eldningsförbud, som också omfattar grillplatser, exempelvis vid campingplatser. Men Marcus Asplund avråder bestämt från allt grillande och eldande.

– Just på grund av den extrema torkan avråder jag. Vi har aldrig varit med om sådan extrem torka. Även om man är försiktig kan det hända olyckor.

Till tidningen kommer tips, om att folk trots eldningsförbudet grillar i engångsgrill. Det ska ha skett vid Aspenbadet i Julita och vid Djulöbadet. Helst borde räddningstjänsten åka ut och säga till, tycker Marcus Asplund, men det saknas resurser för det.

– Vårt fokus måste vara beredskapen. Vi kan inte sprida ut oss.

Södermanland var på tisdagen ett av endast tre län i landet, där det inte brinner just nu. Från många håll rapporterar räddningstjänsterna att resurserna är slut. Så kan det bli i Sörmland också.

– Skulle vi få en större brand här är vi slutkörda efter två dygn. Då måste vi begära hjälp och har andra räddningstjänster fullt upp har vi ingen att ringa in. Förr hade vi större skiftstyrkor och det fanns civilförsvar och stora militärförband. Nu är vi dessutom en man kort på varje skift eftersom det är semestrar, säger Marcus Asplund.

Skräcken är, säger han, en storbrand.

– Som i måndags, när vi var ute på befarad drunkning. Om det kommer larm om skogsbrand då, vad gör vi? Vi är dimensionerade för ett larm i taget. Det är inte hållbart för framtiden.

Brandorsaker

Blixtnedslag har orsakat bränder på flera håll.

Osläckta fimpar, som kastas från bilar eller i naturen.

Engångsgrillar som blåser iväg eller inte tas om hand efter grillandet.

Tåg kan orsaka brand, om en vagns bromsar låser sig kan det bli gnistbildning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!