Äldre ska övervakas med kamera nattetid

Nu ska de äldre övervakas med trygghetskamera. Först ut är de som har hemtjänst nattetid. "Om personen inte är i sin säng, då åker nattpatrullen dit", säger Johanna Karlsson (S), vård- och omsorgsnämndens ordförande.

För att möta framtidens utmaningar inför Katrineholms kommun digital tillsyn inom äldreomsorgen. Johanna Karlsson (S) är ordförande i vård- och omsorgsnämnden.

För att möta framtidens utmaningar inför Katrineholms kommun digital tillsyn inom äldreomsorgen. Johanna Karlsson (S) är ordförande i vård- och omsorgsnämnden.

Foto: Arkivbilder

Katrineholm2023-09-14 20:58

Enligt Statistiska centralbyrån kommer antalet åttioåringar och äldre att öka med nästan 50 procent fram till år 2030. Samtidigt ökar antalet människor i yrkesför ålder med bara fyra procent. Det här kommer att bli en utmaning för många, bland annat för äldreomsorgen i Katrineholm. 

– Det handlar om att möta den demografiska utmaningen. De äldre blir fler än de som kan jobba inom vård och omsorg, säger Johanna Karlsson (S), ordförande i vård- och omsorgsnämnden.

Därför har vård- och omsorgsnämnden beslutat att införa digital tillsyn inom äldreomsorgen, med start hos dem som har hemtjänst nattetid. 

Digital tillsyn innebär att en kamera placeras i omsorgstagarens hem och att personal går in och tittar på omsorgstagaren på en förutbestämd tid, istället för att göra ett hembesök. De trygghetskameror som är i åtanke visar bild men tar inte upp ljud. Det går heller inte att kommunicera via kameran.

– Digital tillsyn är till för dem som bara har tillsynsbesök på natten. Man har inte hjälp med medicin eller annat utan bara tillsyn, för att man känner sig otrygg, säger Johanna Karlsson.

undefined
Johanna Karlsson (S), vård- och omsorgsnämndens ordförande.

Vad gör man då, om man exempelvis ser att någon är uppe och går?

– Om personen inte är i sin säng, då åker nattpatrullen dit, säger Johanna Karlsson. 

Vård- och omsorgsförvaltningen har genomfört två pilotprojekt med nattillsyn via kamera. Resultaten beskrivs, enligt kommunen, som goda.

Känns det inte kallt att ersätta en människa med en kamera?

– Jag har inte tänkt så, utan jag tänker att istället för att någon går in och väcker dig, så känner man sig trygg med att någon ser att man ligger tryggt och sover.

Johanna Karlsson menar att den digitala tillsynen snarare kan underlätta en god nattsömn.

– Det är lätt att vakna när någon kliver in i ens lägenhet. Vet man också att nattpersonalen kommer exempelvis klockan 02 så är det lätt hänt att man ligger vaken och väntar på att de ska komma. 

Ingen omsorgstagare kommer att tvingas till digital omsorg. 

– Vi kan inte tvinga någon till det, säger Johanna Karlsson.

Vård- och omsorgsförvaltningen hoppas också att den digitala tillsynen ska leda till bättre arbetsmiljö med mindre stress för personalen, eftersom den inte innebär någon restid. Färre resor är samtidigt bra för miljön och ekonomin, står det att läsa i tjänsteskrivelsen. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!