Akuten på sjukhuset byggs om för modern vård

Snart står akuten på Kullbergska sjukhuset på tur att byggas om. Under ett år flyttas verksamheten till tillfälliga lokaler.

Snart står akuten på tur att byggas om. Nuvarande lokalerna byggdes om under mitten av 1990-talet.

Snart står akuten på tur att byggas om. Nuvarande lokalerna byggdes om under mitten av 1990-talet.

Foto: Stina Järperud

Katrineholm2019-10-29 15:38

Om regionstyrelsen säger ja till ombyggnaden beräknas den ta fart i februari nästa år. Ombyggnaden av lokalerna är en del av den stora upprustningen av Kullbergska sjukhuset och planerad sedan lång tid tillbaka.

–  Vi räknar med att ombyggnaden av akuten kommer att ta ett år, att vi är klara våren 2021, säger Per Heidenfors, verksamhetschef för fastighetsservice på Region Sörmland.

Under tiden som lokalerna byggs om flyttas akuten till gamla kirurg- och ortopedmottagningen, mitt emot öron, näsa, hals-mottagningen, till höger om huvudentrén. Lokalerna har byggts om för nya dagsjukvården men inledningsvis anpassats efter akutens behov.

Ambulansintaget blir kvar på baksidan av sjukhuset under ombyggnaden. För dagen är planen att gående patienter hänvisas till huvudentrén.

–  Vi ska titta lite extra på logistiken där. Det är inte riktigt dags ännu. Det är några saker till som ska utredas innan vi flyttar, säger Per Heidenfors.

Akutens nuvarande lokalerna byggdes, enligt honom, om under mitten av 90-talet.

–  De behöver moderniseras för att anpassas efter moderna arbetssätt, för modern vård helt enkelt, säger han.

Bland annat behövs fler undersökningsrum för att få ett annat flöde på patienterna och därmed också minskade väntetider.

–  Men också för att minska vistelsetiden på akuten för patienterna, säger han.

Förhoppningen med den nya mottagningen är att nå det nationella målet där 80 procent av patienterna ska lämna akuten inom fyra timmar.

Men det handlar också om att mottagningen ska bli mer tillgänglighetsanspassad och att personalen ska få en bättre arbetsmiljö.

Bland annat skapas flera teamdiskar över hela akutmottagningen, vilket kommer att bidra till minskad ljudnivå. Ett rondrum skapas också vid MAVA (medicinsk akutvårdsavdelning), vilket innebär att personalen kan föra diskussioner och planera vårdtiden i en mer avskärmad miljö.

Barnperspektivet beaktas också vid ombyggnaden, då ett barnväntrum ska skapas. Ett nytt metodrum ger också personalen möjlighet att träna på möjliga scenarier. De kontinuerliga teamträningarna ska, enligt presentationsbeskrivningen, bidra till att rollerna blir tydligare och att akutpatienterna får snabb och effektiv hjälp.

Ombyggnaden beräknas kosta 37 miljoner kronor. Den totala investeringsramen för renoveringen av Kullbergska sjukhuset ligger på 606 miljoner kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!