Airboards – farliga eller bara kul? Vi testar trenden

Nu när sommaren är här syns airboards flitigt på gatorna. När en efter en susar förbi på de trendiga brädorna ville Katrineholms-Kuriren inte vara sämre – vi har testat trenden.

Katrineholm2016-07-03 14:00

En av de populäraste prylarna bland unga just är airboards. En airboard, eller hoverboard som den också kallas, är verklighetens svar på den svävande brädan i åttiotalsfilmen "Tillbaka till framtiden 2". Det är en helt enkelt en bräda man står på och styr genom att luta sig framåt, bakåt eller åt sidorna.

– Det var lite svårt i början innan jag kom in i det. Men jag fick den i julas och då övade jag inomhus med en stol. Det är bra att ha någonting att hålla i första gången man provar, säger Anna Sundal,

Hon har helt rätt i att det är svårt i början. När Katrineholms-Kuriren besöker henne passar både reportern och fotografen på att prova att åka en sväng på gatan och det är minst sagt vingligt. Brädan får sitt eget liv och det är inte det lättaste att stanna när den väl har fått fart framåt i nedförsbacke.

Anna Sundal själv har inga problem med att varken styra eller hålla balansen utan glider snyggt fram och tillbaka över asfalten.

– Jag brukar åka runt kvarteret här, berättar hon glatt.

Anna Sundal har en kompis som också åker airboard och de tycker att det är väldigt roligt. Men den roliga trenden kan ha en baksida om olyckan är framme och en airboard kan komma upp i en väldigt hög fart.

Flera dödsolyckor relaterade till airboards har rapporterats i USA. Men även i Europa har åkturer med brädan fått förödande konsekvenser. I december förra året dog en 15-årig pojke i London efter att ha blivit påkörd av en buss efter att ha trillat av sin airboard.

– Det är väldigt få som hör av sig till oss om att de ska ha gjort illa sig då de åkt airboard. Det har varit några föräldrar som ringt vars barn har ramlat och fått skrapsår då de åkt utan hjälm men inte så mycket mer än det, så vitt jag vet, säger en sjuksköterska på Vårdguiden.

Anna Sundal har tänkt på riskerna med att åka airboard och vet att man måste vara försiktig.

– Ibland när det går väldigt fort kan jag bli rädd att göra illa mig. Det kan bli läskigt om man skulle tappa kontrollen, säger Anna Sundal.

Egentligen får airboards och liknande produkter endast köras inom ett inhängnat område, enligt Transportstyrelsen. De är så pass nya att det ännu inte hunnit regleras i lagen var man får och inte får köra runt på sin bräda.

Brädorna kommer upp i för höga hastigheter för att räknas som lekfordon och kan heller inte likställas med exempelvis cyklar då de varken har styren eller bromsar.

Men Anna Sundal är inte orolig för några trafikolyckor och både hon och kompisarna är försiktiga när de åker.

– Jag brukar inte åka i trafiken. Det är bäst att åka runt på trottoaren i stället, säger hon.

TV: Se reportern testa airboard på kkuriren.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om