Aggressiv älg sköts – hamnar nu på tallriken

Den fjolårskviga som skapat oro i villakvarteren den senaste veckan fälldes av kommunjägaren under torsdagsmorgonen.

Kommunjägare Björn Granquist fällde den aggressiva älgen efter att polisen fattat beslut om att den skulle avlivas.

Kommunjägare Björn Granquist fällde den aggressiva älgen efter att polisen fattat beslut om att den skulle avlivas.

Foto: Henrik Wising

Katrineholm2019-11-07 11:58

Den senaste veckan har polisen och kommunjägaren fått ta emot många samtal om en aggressiv älg som rört sig i de södra delarna av Katrineholm. 

Under onsdagen rörde den sig kring Duveholmshallen och Nävertorpsskolan. Tidigare i veckan observerades den i ett villaområde i Värmbol.

Kommunjägaren Björn Granquist har vid många tillfällen letat efter älgen och försökt att mota bort den. Men utan att lyckas.

Under onsdagskvällen ledsnade såväl kommunjägaren som polisen på att djuret var svårt att få bort, så vakthavande befäl i Linköping fattade beslut om att djuret skulle avlivas.

– Den hade sparkat efter folk och varit ganska otrevlig, berättar Björn Granquist.

Under torsdagsmorgonen fick han ett telefonsamtal om att älgen befann sig vid fotbollsplanen vid Nävertorpsskolan.

– Jag åkte dit och tittade så att det var rätt älg. Det kunde bekräftas genom ett par utfall mot mig. Och så sköt jag den, berättar han.

Eftersom klockan bara var tjugo i åtta fanns det inga barn i närheten när skottet föll.

– Jag hann precis innan eleverna kom till skolan. Tursamt lade sig djuret också i en slänt där ingen såg den, säger han.

– Att skjuta i tätbebyggt område är det absolut sista man vill göra. Men jag lyckades få älgen att stå mellan mig och en skogsbacke. Det måste vara något bakom älgen som stoppar kulan, förklarar han.

Efter att han fällt älgen kontaktade Björn Granquist kommunen som ställde upp med en traktor. Älgen lastades och fördes hem till Björn Granquist som bor på landet. Under förmiddagen gjorde han en första insats genom att tömma djuret och snygga till det. Därefter ska älgen transporteras till Båltsnäs gård, där den ska veterinärbesiktas och finstyckas.

Köttet ska sedan tas om hand av kommunens kostenhet och bli mat på tallriken till barn och äldre.

– Det är riktigt bra. Det är precis så här det ska vara. Det är jättebra att älgen kommer till nytta, säger Björn Granquist. 

Enligt Björn Granquist var älgen en fjolårskvigan som blivit utstött av sin mamma i början av maj när mamman fick nya kalvar.

– Då blev det lite virrigt, så hon har nog bott i stan hela sommaren.

Björn Granquist säger att det var ett fint hondjur som gärna hade sett leva vidare i skogen.

– Men det gick inte den här gången eftersom hon skaffat sig ett beteende som inte är bra. Det går ju inte att utbilda 30 000 invånare i att inte gå fram till älgen. Alla ville ju ta kort på den.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!