AF:s svek mot Amanda: "Jag har gett upp i omgångar"

I augusti beklagade Arbetsförmedlingen att rullstolsburna Amanda Wängåker inte fått hjälp till jobb. Ett halvår senare har inte mycket hänt.

Rullstolsburna Amanda Wängåker behöver hjälp av Arbetsförmedlingen för att komma ut i arbetslivet. Trots att hon varit inskriven som arbetssökande sedan 2017 har hon fortfarande inte fått något jobb.

Rullstolsburna Amanda Wängåker behöver hjälp av Arbetsförmedlingen för att komma ut i arbetslivet. Trots att hon varit inskriven som arbetssökande sedan 2017 har hon fortfarande inte fått något jobb.

Foto: Carina Ekdahl

Katrineholm2021-02-04 20:50

När hennes jämnåriga kompisar har ett jobb att gå till sitter 24-åriga Amanda Wängåker hemma och ser dagarna, veckorna, månaderna och åren rinna förbi. 

Att fylla en uppgift, känna sig behövd, ha jobbarkompisar, och tjäna egna pengar är hennes största dröm. Problemet för Amanda Wängåker är att hon är rullstolsburen och behöver Arbetsförmedlingens hjälp för att hitta sin plats i yrkeslivet.

Förutom en tre månader lång arbetsträning har Amanda Wängåker inte haft någon sysselsättning. Den 1 augusti förra året skrev Kuriren om hennes kamp för ett jobb. En kamp som då hade pågått i tre år. 

Sam Farsani, sektionschef för Arbetsförmedlingen i Sörmland, sa i artikeln: 

– Har vi missat något så måste vi ta till oss det och rätta till det. Det är beklagligt om Amanda inte fått den hjälp hon behöver. Jag hoppas att hon ringer mig. Att hjälpa funktionsnedsatta med arbetsförmåga är ett av våra huvuduppdrag.

Arbetsförmedlingen tog kontakt med Amanda Wängåker efter artikeln. De beklagade situationen.

Sedan dess har ett halvår passerat, eller "ytterligare en evighet" som Amanda Wängåker ser på det, utan att hon har fått anställning.

– Jag har gett upp i omgångar, och accepterat att det kommer att vara så här. 

Några veckor före jul fick Amanda Wängåker i alla fall en ny handläggare på Arbetsförmedlingen. Förra vecka hade de kontakt med varandra. Amanda Wängåker har fått information att handläggaren har börjat leta efter en lämplig arbetsplats.

– Det känns bra med henne, och jag hoppas att det löser sig. Men det är helt galet att det ska behöva ta så lång tid, säger Amanda Wängåker.

undefined
Sam Farsani, sektionschef för Arbetsförmedlingen i Sörmland, säger att pandemin gjort det svårt att hitta arbetsplatser åt funktionsnedsatta personer.

Enligt Sam Farsani så har den pågående pandemin gjort det svårt på flera olika sätt för Arbetsförmedlingen att hjälpa funktionsnedsatta personer. 

Arbetslösheten är högre än på länge på grund av corona, och risken finns att de som har svårare att få ett jobb trängs längre bort än tidigare av de som har färsk arbetslivserfarenhet på sitt cv. Men Arbetsförmedlingens och företagen regler för fysiska möten ställer också till det.

– I vanliga fall har vi speciella konsulter som raggar jobb åt personer med funktionsnedsättning. De kan inte vara ute hos företagen på samma sätt. Jag önskar att det inte tog så lång tid. Men vi har människor som kommer ut i arbete ganska direkt också, säger Sam Farsani.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!