Adnan Mzoris straff sänks – rakbladet för kort

Nu har hovrättens dom mot Adnan Mzori för attacken på en medfånge på Saltviksanstalten fallit. Mzori, som 2018 dömdes för medhjälp till mord i Katrineholm, får straffet sänkt.

Adnan Mzori dömdes i Svea hovrätt till 14 år och nio månader i fängelse för medhjälp till mordet vid Östra skolan i Katrineholm. För attacken i fängelset har han nu dömts till ytterligare tre års fängelse.

Adnan Mzori dömdes i Svea hovrätt till 14 år och nio månader i fängelse för medhjälp till mordet vid Östra skolan i Katrineholm. För attacken i fängelset har han nu dömts till ytterligare tre års fängelse.

Foto: Leif R Jansson/Tomas Nilsson

Katrineholm2020-10-22 16:25

Det var den 13 oktober i fjol, som Adnan Mzori gick in i en medfånges cell, på säkerhetsavdelningen i högriskfängelset Saltvik i Härnösand. Med sig hade Mzori ett rakblad, som han efter att ha viskat någon form av hälsning till medfången, högg i medfångens hals. Han högg också medfången i nacken, hakan, bröstet och armen och enligt polisens förundersökning fick medfången sys med 29 stygn bara i halsen.

undefined
Säkerhetsavdelningen på Saltviksanstalten.

Efter rakbladsattacken lämnade Mzori medfångens cell och anföll en kriminalvårdare i säkerhetsavdelningens kök. Han försökte dra den kvinnliga vårdaren i håret mot köksbänken, där det fanns en kniv. Han kastade också, enligt tingsrättens dom, stolar mot två vårdare och slängde ett brev på golvet, där han ställde krav på Sveriges regering om åtgärder mot Turkiet. 

I Ångermanlands tingsrätt dömdes Adnan Mzori till åtta års fängelse för bland annat mordförsök. Han avtjänade redan då ett fängelsestraff på 14 år och nio månader, för medhjälp till mordet vid Östra skolan i Katrineholm, den 14 maj 2017. 

Mzori överklagade mordförsöksdelen av domen om åtta års fängelse till hovrätten för nedre Norrland. Han yrkade på att frikännas från anklagelserna om mordförsök och hävdade först psykisk störning och därefter nödvärn. Hovrätten anser dock, att Mzori genom att på förhand skaffa fram rakbladet och planera dådet, visar att någon psykisk störning i juridisk mening inte föreligger. När det gäller nödvärnet konstaterar hovrätten att Mzori inte på något sätt kunnat redogöra för varför han skulle behöva ta till nödvärn. 

Det "förutsätts att någon form av beskrivning lämnas av vad som hänt och att åtminstone några konkreta uppgifter läggs fram om vad medfången skulle ha gjort. Några sådana uppgifter har Adnan Mzori inte velat lämna", skriver hovrätten. Mzori har hävdat att han var i medfångens cell i femton minuter, men enligt fängelsets övervakningskameror vistades han bara där i två minuter. 

undefined
Rakbladet som användes vid attacken, samt den typ av engångshyvlar som delades ut på anstalten.

Men det var inte fråga om mordförsök, skriver hovrätten vidare, utan om grov misshandel. Skadorna på medfången var inte livshotande. Eftersom rakbladet Mzori höll i handen och anföll medfången med bara var 3,7 cm långt hade det inte kunnat nå halspulsådern, halsvenen samt luftstrupen. Alltså, resonerar den eniga hovrätten, ska Mzori inte dömas för mordförsök utan för grov misshandel till tre års fängelse. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!