Adam Bülow har haft ett musikintresse sedan han var liten. Det började med sång, men vid tioårsåldern började han spela fiol i stället. Kulturskolan kom ut till Flodafors för att ha lektioner med Adam Bülow. Det skulle bli början på en lång resa inom musiken.
Kopplingen till just folkmusik kom något senare i Adam Bülows liv. En stor del av anledningen till varför han fastnade för genren var de läger för ungdomar som arrangerades av Södermanlands spelmansförbund.
– Under de läger som jag var med på hittade jag ett sammanhang där även unga spelade folkmusik. Det spelade stor roll att jag hittade det sammanhanget. Det var nog avgörande för att jag fastnade för folkmusik.
Efter att Adam Bülow tog examen från Duveholmsgymnasiet, där han gick på estet- och musikprogrammet, valde han att flytta till Malmö. Där gick han på musikhögskolan och tog en kandidatexamen i folk- och världsmusik. Även fast studierna är klara, bor han kvar. Nu är han kulturskolelärare på deltid och musiker på deltid. Adam Bülow berättar att han tycker om att spela många olika inriktningar av folkmusiken.
– Jag tycker om att utforska olika inriktningar. Jag spelar det som känns bäst och roligast i stunden. Några favoriter just nu är amerikansk folkmusik, dalamusik och orsamusik.
Men när han nyligen skulle göra sitt uppspel inför Zornjuryn var det sörmländsk tradition på folkmusiken som gällde. Det valde Adam Bülow för att han tycker det är roligt att spela upp med de låtar som har hängt med sedan långt tillbaka.
Zornmärket är en utmärkelse som har funnits väldigt länge, den dateras tillbaka till tidigt 1900-tal. Varje år delar Zornjuryn ut några silvermärken till spelmän som spelar på en hög nivå och på så vis för vidare folkmusikstraditionen. Chansen att spela inför juryn anordnas under en vecka per år. Efter att man fått sitt silvermärke får man rätten att titulera sig riksspelman. Det har stor tyngd inom folkmusikens sammanhang.
– Min uppspelning gick bra. Jag valde att spela upp några gamla låtar som var nära till mina hemtrakter. Dels valde jag en låt efter Emil Söderqvist från Flen. Jag valde även låten Fermens polska, som är från Sköldinge. Fermen som låten är tilldelad, bodde faktiskt i en liten by som heter Himlinge, som är en jätteliten by precis intill Flodafors. Det var extra roligt att hitta en gammal låt som hade rötter såpass nära min hembygd. Sedan spelade jag även en vals från Lerbo och sist en låt från en spelmansbok efter Adolf Fredrik Stare, som bodde i Strängnäs.
Just närheten till hembygden i låtarna var viktiga för Adam Bülow. Katrineholm ligger honom varmt om hjärtat.
– När jag verkade i Katrineholm som ung musiker fanns det en bra scen och många tillfällen att få vara med och spela i olika sammanhang. Det var värdefullt. Det känns skyddat att få ha börjat i en mindre stad. Även när jag har kommit tillbaka till Katrineholm och spelat i vuxen ålder har det betytt mycket. Jag har spelat rätt mycket i kyrkorna runt omkring där jag kommer från, till exempel i Lerbo, Sköldinge och Floda. Det är kul och lite speciellt. Det är roligt att spela på de platserna man har gått igenom så mycket på. Till exempel i Floda kyrka, där hade jag mina skolavslutningar. Det var där jag spelade mitt allra första uppträdande, då spelade jag blinka lilla stjärna. Det känns hemma att vara i de lokalerna.