Samråd i full gång inför Ericsberg vindkraftsatsning

Under onsdagen bjöd Ericsberg in till presskonferens om sin planerade satsning på vindkraft. Även om man tar höjd för åtta vindkraftverk med en maxhöjd på 250 meter, kan de både bli färre och lägre.
– Det är inte säkert att det blir så, säger Ericsbergs projektledare Henrik Carlsson.

Heidi Laine Lundberg, Renewable Sweden samt Caroline Bonde och Henrik Carlsson från Ericsbergs säteri.

Heidi Laine Lundberg, Renewable Sweden samt Caroline Bonde och Henrik Carlsson från Ericsbergs säteri.

Foto: Emma Eriksson

Katrineholm2024-11-06 14:43

Som Kuriren tidigare berättat utreder Ericsberg möjligheten att uppföra och driva en vindkraftspark strax öster om Katrineholm, mellan Östra förbifarten och Jättorps golfbana. Området, som är 580 hektar består idag mest av skogspartier och hyggen. Här finns också två vandringsleder, däribland Sörmlandsleden, samt tre cykel- och mountainbikeleder.

– I nuläget ser man över natur- och kulturvärden i området och hur närboende kommer att påverkas. Det påverkar hur utformningen blir i slutändan, förklarar Aino Ruusuvuori som är projektledare på Renewable Sweden som hjälper Ericsberg med bland annat tillståndsansökan. 

En bidragande orsak till att det just är det här området som är aktuellt är att man har fått ett initialt godkännande från Försvarsmakten. 

– Vi har ställt frågor om flera andra områden, men där har svaret blivit nej och de talar aldrig om varför, förklarar Henrik Carlsson som är Ericsbergs projektledare.

I nuläget tar projektet "Katrineholm vind by Ericsberg" höjd för åtta verk med en maxhöjd på 250 meter från mark till vingspets, men det är inte hugget i sten. 

– Det är inte alls säkert att det blir så höga verk, men det är bättre att söka för högt och för många, så kan man skala ner om det behövs. Tekniken utvecklas hela tiden och verken blir högre och högre för att uppnå maximal vindkapacitet. Det betyder att vindsnurrorna går långsammare än de mindre verken som snurrar på snabbare, förklarar Aino Ruusuvuori från Renewable Sweden.

undefined
Här vill Ericsberg placera de åtta vindkraftverken.

Henrik Carlsson är projektledare på Ericsbergs säteri och han säger att Katrineholms kommun i dag har en förbrukning på 400 000 megawatt, men en produktion på 40 000 megawatt. 

– Det är bara tio procent som produceras i kommunen och Sörmland är ett stort underskottsområde. Som våra planer ser ut idag kommer vi att producera 220 000 megawatt per år och det blir drygt 60 procent av kommunens förbrukning, säger Henrik Carlsson.

Han förklarar att infrastrukturen för el, att flytta den från norr till söder, utgör ett stort problem. 

– Inte minst med tanke på att man tror på en dubblad elkonsumtion fram till 2045, så måste elen produceras där den förbrukas i större utsträckning. 

Henrik Carlsson förklarar att en viktig aspekt med det aktuella området är att det där finns en kopplingspunkt där man kan koppla på sig på elnätet. 

– Vi är väldigt nära kommunens största ställverk och har även ett bra befintligt vägnät som kan användas vid byggnation för minsta möjliga påverkan. 

Caroline Bonde, vd för Ericsberg, betonar att marken är säteriets största resurs och att man vill fortsätta utveckla samhället tillsammans med Katrineholms kommun. 

– Vi har funnits i 400 år och det är viktigt för oss att vara en pålitlig och stabil del av samhället som står för kontinuitet. När man är en så stor markägare som vi är har man både möjligheter och skyldigheter att se över hur man hanterar sin mark. Man har ett ansvar att vara en del av den gröna omställningen. Det här projektet kommer att vara starkt förbundet med Ericsberg och jag hoppas verkligen att kommuninvånarna ska se nyttan med det.

Närheten till Katrineholms centrum och bostadsområden har redan väckt reaktioner, vilket projektgruppen är väl medveten om. 

– Förändringar innebär en viss oro initialt, det är en mänsklig reaktion. Naturligtvis uppstår tankar och funderingar och det finns många som är negativa, men samtidigt överraskande många som är väldigt positiva. Vi lägger väldigt mycket resurser på samrådet och kommer att finnas tillgängliga för frågor, betonar Caroline Bonde.

– Vissa säger att man inte kommer att kunna vara i området, men det är helt fel. Det kommer att fortsatt vara tillgängligt för allmänheten. Det är ett friluftsområde och vi har väldigt tidigt varit transparenta mot alla föreningar i närheten: Friluftsfrämjandet, Sörmlandsleden, cykelklubben Ceres och golfbanan, säger Henrik Carlsson. 

Han konstaterar att tillgängligheten istället kommer att bli bättre, när det befintliga vägnätet förstärks och utökas.

– Det blir en tillgänglighetsanpassning som kommer att underlätta för de som idag har svårt att ta sig ut i naturen. 

Samrådet med allmänheten och särskilt berörda har inletts och kommer att pågå fram till den 20 december. Bland annat har närmare 6000 hushåll och berörda inom en trekilometersradie från området, fått brev med information och en uppmaning att dela med sig om viktig kunskap och synpunkter. 

– Vi har valt att vara öppna och vill inte gå under radarn. Alla ska få chansen att ställa sina frågor och känna sig trygga i det. Det blir ett stort samråd, säger Henrik Carlsson.
Den 27 och 28 november kommer en samrådsutställning att hållas i Stora Malms församlingshem och där behövs en föranmälan om man tänker dyka upp. Dels för brandföreskrifterna då lokalen inte är jättestor, dels för att kunna hjälpa besökare att få den information de vill 

Finns det skäl till att den begränsas till två dagar när så många berörs?
– Först planerade vi för en dag, men insåg hur mycket folk det rör och då ökade vi till två. Vi kommer att bemanna utställningen för att kunna svara på folks frågor och kommer att visa i 3D hur vindparken kommer att se ut utifrån olika närliggande områden, säger Henrik Carlsson.

–Känner vi att två dagar inte räcker får vi ta ställning till det. Det är vårt största intresse att informera på ett så bra och tillräckligt sätt som möjligt. Förändringar innebär oro initialt, men vi hoppas kunna stilla viss oro, betonar Caroline Bonde.

Hennes vision och ambition är att kommunens invånare på flera sätt ska kunna dra nytta av "Katrineholm vind by Ericsberg".

– Vårt mål har från början varit att dela med oss av överskottet som vindparken kommer att ge och vi för en nära dialog med Katrineholms kommun om hur vi kan bidra till bland annat ungdoms- och kulturverksamhet. Föreningslivet har sedan länge legat oss varmt om hjärtat och vi går in och sponsrar det mycket redan idag.

Med den planerade Vindvärdesfonden, som ska vara oberoende av Ericsberg, kommer bidrag årligen kunna betalas ut till kommunens föreningar. Ännu är det inte helt klart hur den ska utformas, utan det ska göras i samarbete med kommunen. 

Därutöver kommer vindparken även att generera skatteintäkter till Katrineholms kommun. 

– Utifrån dagens beräkningar kommer det att bli runt 2,2 miljoner kronor per år, förklarar Henrik Carlsson.

Den planerade investeringen har ännu ingen prislapp, men Carlsson säger att den kommer att ligga på mellan 500 miljoner kronor och en miljard. Hur lång tid processen kommer att pågå är även det en öppen fråga.

– Det kan ta allt mellan fem och tio år. 

Projekteringen har Ericsbergs säteri valt att sköta på egen hand, utan en finansiell partner. 

– Vi vill behålla kontrollen över var det tar vägen fram till ready-to-build. Det är en jättestor investering och vi har inte de finansiella musklerna att klara det helt själva. Om och när vi tar in en part är det avgörande för oss att det är någon som har samma långsiktiga tänk som vi har i vår verksamhet, säger Caroline Bonde.

Redan nu finns samrådsinformationen tillgänglig via projektets hemsida och den kompletta hemsidan lanseras den 27 november.

Närheten till Katrineholms centrum och bostadsområden har redan väckt reaktioner, vilket projektgruppen är väl medveten om. 

– Många ifrågasätter det och är oroliga och därför lägger vi ner jättemycket tid och resurser på samrådet. Man är bland annat orolig i Laggarhult för blinkande lampor, men nästan inga hus i Laggarhult kommer att se något vindkraftverk för de ligger för nära skog. Får man kunskapen och får se det på plats stillas nog mycket oro, säger Henrik Carlsson.

Han säger att han själv bor mitt i området, på Stenta gård och konstaterar att oron är en naturlig reaktion. 

– Jag kommer att se alla åtta vindkraftverk, men jag tycker att fördelarna överväger nackdelarna. Det finns ju kommuner i Sverige som får tacka nej till industrietableringar på grund av kapacitetsbrist i nätet. 

– Det är ju en trygghet att det kommer att finnas energiproduktion i kommunen, inflikar Caroline Bonde.

Men tror ni att den enskilda oroliga fastighetsägaren har den breda blicken?

– Man är ju sig själv närmast, så är det. Därför hoppas jag att man tar till sig hemsidan och kommer och tittar på utställningen. Vi har varit på strategiska fotopunkter i bland annat Forssjö, Laggarhult och innerstan i Katrineholm för att visa vad man kommer att se, säger Henrik Carlsson.

Heidi Laine Lundgren från Renewable Sweden påpekar i sin tur att satsningen kan innebära ett sänkt elpris för kommuninvånarna.

– Ju mer energi som produceras lokalt, desto bättre elpriser blir det, säger hon.

– Drar man energin från älvarna i Norrland hit ner har man stora effektförluster och det får slutförbrukaren betala, tillägger Henrik Carlsson.

Mer om vindkraftprojektet

Ambitionen är att projektet "Katrineholm vind by Ericsberg" ska leda till förnybar energiproduktion från vind på 220 000 MWh per år.

En normal villas energiförbrukning ligger, enligt samrådsunderlaget, på cirka 20 000 kWh/år. En villa som värms upp med fjärrvärme eller annan teknik, som inte är elberoende, har en förbrukning av hushållsel på cirka 5 000 kWh/år.

Vindkraftparken beräknas kunna producera hushållsel till 44 000 villor eller 11 000 eluppvärmda villor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!