Missnöjd får inte returnera – anmäler företaget

Inget av plaggen från nätbutiken passade, men att returnera har visat sig helt omöjligt för katrineholmskvinnan. Men hon är inte ensam om att ha svårigheter med den typen av butik.

Tidningen har erbjudit Allamode att kommentera kritiken. Företaget har inte svarat.

Tidningen har erbjudit Allamode att kommentera kritiken. Företaget har inte svarat.

Foto: Skärmklipp

Katrineholm2023-08-15 06:45

Katrineholmskvinnan köpte den 24 juni i år sex plagg från klädföretaget Allamode. När kläderna kom passade de inte, men kvinnan har inte lyckats returnera dem. Någon retursedel fanns inte. Kvinnan har på olika sätt försökt få tag på företaget Allamode, men lyckas inte. Nu anmäler hon företaget till Allmänna reklamationsnämnden, Arn. 

Söker man på Allamode på nätet dyker det upp många liknande upplevelser. På Trustpilot skriver kunder att de inte fått någon information om hur de ska returnera varor. En kund skriver: "Bilden och videon på en blåmönstrad klänning gjorde mig nyfiken. Tyvärr motsvarade inte bilden verkligheten. Nu vill jag returnera den, men hur gör man? Ingen retursedel i paketet, ingen adress på hemsidan fast det står i texten att det ska finnas längst ner på sidan. Mitt mail till kundtjänst kommer i retur på grund av "full mailbox hos mottagaren”. 

Företagets svar verkar maskinöversatt: "Vi är ledsna att höra att du inte är nöjd med produkten. Observera att små mätavvikelser på grund av manuell mätning. På grund av den olika bildskärmen och ljuseffekten kan den faktiska färgen på föremålet skilja sig något från färgen som visas på bilderna. För ibox har vi fixat det här problemet. Vi är så ledsna för detta systemproblem. Vi skulle vilja hitta din beställning och lösa problemet åt dig". 

undefined
"Skicka produkterna till vårt huvudkontor", skriver Allamode på sin sajt. Men någon adress finns inte.

Hos Konsumentverket är Allamode kända. 

– Det har kommit in 59 anmälningar mot dem, det senaste året. Men det är svårt att säga om det är mycket, för vi vet inte hur många kunder de har. Och en anmälan betyder inte nödvändigtvis att företaget gjort fel, säger Henric Jonsson, juridisk rådgivare på ECC, Konsumentverkets europeiska upplysningstjänst. 

Han har via sidan internetstiftelsen.se kontrollerat att Allamode är baserat i Kina, men han konstaterar att webbsidan saknar uppgifter om var bolaget finns och saknar korrekt information om hur returer hanteras. 

Många kunder, säger Henric Jonsson, har problem med "drop shipping"-bolag. De är ofta registrerade i länder som England och Nederländerna, men har inga egna lager. De registrerar .se-adresser i Sverige, vilket gör att kunderna lätt tror att butikerna finns i Sverige och att de följer svenska lagar om ångerrätt och reklamationer.

undefined
Tidningen har erbjudit Allamode att kommentera kritiken. Företaget har inte svarat.

Men det finns några sätt att känna igen dem på, säger Henric Jonsson. Språket är ett, man kan ofta ana att texterna är maskinöversatta. Bristen på telefonnummer och adresser ett annat. Butiker som bara har kontaktformulär men ingen e-postadress bör man se upp med. 

Enligt distansavtalslagen har man ångerrätt i 14 dagar vid internetköp. Man kan tvingas stå för returfrakten, men bara om företaget informerar om det på förhand. 

– Då kan man avväga om man vill stå för returporto till exempelvis Kina, ifall plagget inte passar. 

Är det fråga om reklamationer, alltså att varorna varit felaktiga eller trasiga, ska kunden inte ha några kostnader alls för att skicka tillbaka dem. 

Det kan finnas möjlighet att begära att kreditföretagen tar ansvar. Det gäller om man betalat sitt köp med kreditkort eller mot faktura. 

– Då omfattas man av konsumentkreditlagen och kan ställa krav via "invändningsrätten". Kanske har kreditgivaren större möjlighet att hitta någon returadress, säger Henric Jonsson. 

Allamode har erbjudits att kommentera kritiken, men företaget har inte svarat. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!