533 kronor betalt om dagen – bara för att bo

Den som köpte bostadsrätt i Katrineholm i juni 2018, kan idag sälja den för i genomsnitt 576 310 kronor mer än vad den köptes för.

533 kronor om dagen har den fått betalt, som köpte en genomsnittlig trea i Katrineholm 2018 och säljer den nu. - Klart vi känner av att priserna dragit iväg, säger mäklaren Michael Carpman.

533 kronor om dagen har den fått betalt, som köpte en genomsnittlig trea i Katrineholm 2018 och säljer den nu. - Klart vi känner av att priserna dragit iväg, säger mäklaren Michael Carpman.

Foto: Vilhelm Stokstad, TT, Stina Järperud

Katrineholm2021-07-30 20:50

Det betyder att bostadsrättsinnehavaren tjänat 192 103 kronor per år på sin bostad, eller 16 008 kronor i månaden – eller 533 kronor om dagen, för varje "bodd" dag i lägenheten. Uträkningen gäller en trea på 70 kvadratmeter och kvadratmeterpriset, som uträkningen utgår från, är från sajten mäklarstatistik.se. 

Där framgår det att snittkvadratmeterpriset för bostadsrätter i Katrineholm var 14 786 kronor i juni 2018. I juni i år var kvadratmeterpriset 23 019 kronor. Eftersom det inte säljs så många bostadsrätter under sommaren kan enstaka lägenheter driva upp kvadratmeterpriset. 

– Det är klart att vi har känt av det, att priserna dragit iväg ordentligt, säger mäklaren Michael Carpman från Länsförsäkringars fastighetsförmedling i Katrineholm. 

Befinner vi oss mitt i en bostadsbubbla? 

– Jag är lika rådvill som alla andra, när det gäller vad som kommer att hända. Så länge räntorna är så låga, kostar det så lite att låna lite mer. Lånar man några hundra tusen till märks det inte så mycket i plånboken. Men börjar räntorna stiga kan det bli bekymmer, konstaterar Michael Carpman. 

Han tror dels att pendlarna är med och driver upp priserna i Katrineholm, men också covid, och möjligheten för många att arbeta hemifrån. 

– De ser möjligheten, det är betydligt skönare att sitta och jobba härifrån än att sitta i innerstan i Stockholm. Men jag känner också tydligt att katrineholmarna vant sig. Ingen tycker det är särskilt konstigt med en villa för tre miljoner längre. 

Michael Carpman har varit i branschen länge, säger han, och han tycker ibland att prisuppgången känns lite konstig. 

– Värderingarna blir svårare och svårare. Prisuppgången borde trappa av, men jag ser det inte än. 

Trots prisuppgången är det inte att skära guld med täljkniv, att vara mäklare, säger han. Konkurrensen är hård. 

– Det tuffa vi har är att få in husen till försäljning. Vi är många som ska dela. 

Ensamstående och unga kan vara förlorarna på den glödheta bostadsmarknaden.

– Det går knappt att spara ihop till kontantinsatsen. Unga kan ju ändå ta en mindre bostad till att börja med, men för ensamstående med barn är det jättesvårt. Jag tror att politikerna har huvudbry där. 

I veckan redovisade Länsförsäkringar liknande uträkningar för hela landet, men för villor. I exempelvis Stockholms kommun tjänade villaägaren över 4 000 kronor per dag under fjolåret, bara på att bo. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!