455 000 kronor för falska larm

184 gånger fick räddningstjänsten rycka ut vid automatiska brandlarm under 2014, men endast i nio av fallen krävdes en brandinsats.

Brandbil

Brandbil

Foto:

Katrineholm2015-01-07 08:34

Fallen där automatiska brandlarm går av i onödan ökar i takt med att allt fler verksamheter använder sig av den tekniken. Västra Sörmlands räddningstjänst försöker tackla problemet genom ökad informationsspridning och besiktningskrav. Enligt Oscar Andersson på räddningstjänsten är det dock sällan som det är fel på själva larmen, utan det är den mänskliga faktorn som är boven. I cirka 70 fall fick verksamheterna betala en avgift på 6 500 kronor för den onödiga uttryckningen, vilket totalt blir 455 000 kronor.

– Det är mycket matlagning som glöms bort, eller hantverksarbete på en arbetsplats som har fått larmet att gå när det egentligen borde ha varit avstängt. Det är oftast uppenbart att någon har klantat till det, säger Oscar Andersson.

Att räddningstjänsten åker ut på larm som gått av i onödan får olika konsekvenser. I Vingåker, där räddningstjänsten består av deltidsstyrkor som får åka från sina jobb eller hemifrån, blir det rena extrakostnader i form av deras ersättningar.

– I Katrineholm är vi på plats på jobbet. Men om vi måste rycka ut till ett larm längre bort, så försvinner ju resurser. Vi har en beredskap att uppehålla, säger Oscar Andersson.

Att få ner antalet falsklarm tror han kan bli svårt.

– Det är en sak med lokaler som används av samma personer hela tiden. Men i exempelvis skolor kommer det nya människor varje år, och då kan det vara svårt att få ut kunskapen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om