40 gatupratare saknar tillstånd på stadens gator

Omkring 40 gatupratare bryter mot de nya strikta reglerna för gatupratare utanför butiker och restauranger som samhällsbyggnadsförvaltningen har infört. Funktionsrättsrådet vill nu rapportera uppgifterna till polisen.

"Det är ett problem att ta sig fram om gatupratarna inte är placerade där de ska vara", säger Anneli Hedberg (S).

"Det är ett problem att ta sig fram om gatupratarna inte är placerade där de ska vara", säger Anneli Hedberg (S).

Foto: Rebecka Jonsson, Stina Järperud

Katrineholm2022-10-16 06:31

Anneli Hedberg (S) är ordförande i både funktionsrättsrådet och service- och tekniknämnden. Förra året initierade hon en översyn av reglerna kring gatupratare, reklamskyltar och varuvisningar.

– Jag vill betona att reglerna är mycket viktiga för personer med olika typer av funktionshinder, inte minst för personer med synskador. Det är ett problem att ta sig fram om gatupratarna inte är placerade där de ska vara, säger hon.

undefined
Anneli Hedberg (S) är ordförande i både funktionsrättsrådet och service- och tekniknämnden.

Vid årsskiftet tillkom ett nytt reglemente för hur man får locka förbipasserande kunder och besökare. En tydlig anvisning var att de så kallade gatupratarna inte får ställas upp permanent enbart för att visa att butiken är öppen. De ska vara estetisk tilltalande, hållas rena och innehålla lättläst aktuell information.

– Egentligen så är det här en polisiär uppgift, men trots det så har kommunen gjort en insats. Jag förstår att polisen inte prioriterar den här uppgiften i första hand, men det är synd att effekten av reglerna uteblir, säger Anneli Hedberg (S).

Enligt kommunen ska gatupratarna vara svarta med cirkulär botten. De ska också vara estetiskt tilltalande med diskreta färger och ha tillstånd från polisen. Under sommaren har samhällsbyggnadsförvaltningen påtalat för butiker och restauranger i centrum att de saknar tillstånd och riskerar böter.

– Samhällsbyggnadsförvaltningens personal har gått runt och pratat med alla restauranger och butiker med gatupratare. De har påmint om vilka regler som gäller. Många har sagt att de ska söka tillstånd, men sen så struntar man i det. 

undefined
Den som har tillstånd får ställa en gatupratare på en given plats under givna tider.

Enligt en rapport från funktionsrättsrådet är det långt ifrån alla som söker tillstånd, endast elva näringsidkare har ansökt om tillstånd för gatupratare i år, och nu bestämde funktionsrättsrådet att överlämna uppgifterna till polisen. Även om funktionsrättsrådet verkar för att näringsidkare ska söka tillstånd, så är det bara polisen som kan utfärda böter.

– Några medlemmar tog upp frågan om parkeringsvakterna kunde ta på sig uppgiften att kontrollera om någon bryter mot reglerna, men det fick man inget direkt svar på under funktionsrättsrådets sammanträde. Jag vet inte om man kan lägga det ansvaret på parkeringsvakterna, det ingår inte i det avtal vi har just nu och endast polisen kan utfärda böter, säger Anneli Hedberg. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!