Trots att Sverige är på väg in i en lågkonjunktur, märker Modexa bad inte av någon avmattning. Tvärtom är det lite av en ketchupeffekt.
Marknaden är nästintill oändlig. Cirka 400 000 lägenhetsbadrum är i behov av renovering. 90 000 av dem akut, vilket betyder att de utgör en hälsofara för de boende.
– Förr har vi jagat kunder, nu ringer de stora bostadsbolagen till oss, säger Stefan Hammarbäck.
Han är vd i Modexa bad som bildades 2019 när Boråsbaserade Modexa köpte två företag och slog ihop dem. Katrineholmsföretaget Inwall stod för den tekniska lösningen. De prefabricerade badrum, som packades i platta paket, monterades som ett nytt badrum inuti det gamla badrummet. När traditionellt stambyte och badrumsrenovering i lägenhetshus ofta tar upp emot två månader tog Inwalls metod 20 dagar. Stefan Hammarbäcks företag, som verkade i Eskilstuna, stod för affärsutvecklingen.
– Genom att ha egna montörer kom vi ner i 15 dagar.
I Modexas regi har processen förfinats ytterligare. Nu görs ett badrum på tio arbetsdagar.
Metoden är något dyrare än traditionell renovering, eftersom allt material är nytt, men den bygger bort förseningar. Allt förprojekteras på millimetern och visar en vattenskada sitt mögliga ansikte kan Modexa fortsätta renoveringen i stället för att ställa in byggfläktar under några veckor.
– Vi sätter in fuktsensorer och torkar ut genom att öka ventileringen i luftspalten som blir mellan det gamla och nya badrummet, säger Stefan Hammarbäck.
Modexas sätt att bygga badrum på är beprövad. Tekniken har funnit sedan 1990-talet.
– Vanligtvis är det mellan 20 och 25 procent i oförutsedda kostnader. Med vår metod är vi nere i mellan en och två procent vilket gör att vi, trots att vi är något dyrare i anbudsstadiet, alltid är billigare när man gör en efterkalkyl.
Stefan Hammarbäck säger också att Modexas metod underlättar för beställaren. Konflikter som kan uppstå när oannonserade hantverkare springer i lägenheterna under lång tid hamnar oftast hos beställaren. Beställare får jaga hantverkare för att kunna ge besked till hyresgäster.
– Våra montörer är socialt kompetenta och informerar fortlöpande hyresgästen om vad som händer. De arbetar i lägenheten under tio dagar och sedan är klart att använda.
Montörerna är lite av tusenkonstnärer. De ersätter hantverkare som rörmokare, snickare, plattsättare, ventilationstekniker, golvläggare och elektriker. Inkoppling i huvudledningar görs av behöriga hantverkare.
För att ge montörerna kunskapen har Modexa startat en egen akademi. Intresset är stort, bland 600 sökande väljs 15 personer ut.
– Vi har många olika nationaliteter bland våra montörer. Vi gör dem till experter på de olika momenten.
Under sex månader drillas de blivande montörerna i de 22 momenten. Utbildningen genomförs med hjälp från Arbetsförmedlingen.
– Vi skulle inte ha råd att genomföra utbildningen om vi skulle stå för allt själva, men det är en fantastisk samhällsinsats där det bara finns vinnare. Människor kommer i arbete och i stället för att kosta samhället pengar, bidrar de när de börjar betala skatt.
Första året omsatte företaget 4 miljoner kronor, prognosen för i år ligger på 44 miljoner kronor.
– Mina vd-instruktioner är enkla. Dubbla varje år. Det betyder att vi ska ha 70 montörer nästa år, säger Stefan Hammarbäck.