Ett vanligt år är det många som slår sig ned på en lokal restaurang under nyårsafton. I år är emellertid inte något vanligt år och nyårssupén har fått hitta nya vägar att förgylla firandet.
– Vi har erbjudit avhämtning tidigare, men i år intresset förstås större än vanligt, säger Fredrik Åström, vd för Dufweholms herrgård.
Flera lokala restauranger har valt att erbjuda en färdig nyårssupé som gästen själv får hämta, värma på och duka upp. Fördelen med den färdiga middagen är att man kan fokusera på de andra runt bordet istället för på matlagning, tycker Fredrik Åström.
I köket står Kalle Tåkvist och Rasmus Reifors. De förbereder det sista innan gästerna svänger in på gruset utanför herrgården. Verksamheten har haft ett tufft år och kockarna är glada att få mer att göra, även om det kanske bara är för några dagar.
En klassisk meny får sätta punkt för ett turbulent år. Till förrätt kommer gästerna att avnjuta en klassisk toast skagen. Till varmrätt väntar svensk oxfilé, potatisterin och lyxiga tillbehör. Middagen avslutas med chokladbakelse och hallon.
– Vi brukar alltid få god mat här, och i år kändes det extra viktigt att stödja restaurangbranschen, säger Patrik Johansson som ska plocka upp sin supé.
Att hämta nyårsmiddagen på Dufweholms herrgård har blivit lite av en tradition.
Omkring 90 måltider kommer att lämna idyllen under förmiddagen och det är framför allt mindre sällskap som beställt. Många firar med familjen i år, tror Åström.