"Vi har varit helt utlämnade till människors godhet"

I lördags anlände den svenska pilgrimsgruppen Walk for Future till Glasgow. "Många blandade känslor har kommit fram under vandringen", säger Katrineholmaren Nicklas Adamsson.

Pilgrimsgruppen har vandrat längs kanalen mellan Edinburgh och Glasgow. "Förr drogs pråmar av hästar och kanalen var en viktig transportväg. Ett avsnitt av kanalen var insprängd i berget och det var en speciell känsla att vandra utmed en kanal i en tunnel", säger Nicklas Adamsson.

Pilgrimsgruppen har vandrat längs kanalen mellan Edinburgh och Glasgow. "Förr drogs pråmar av hästar och kanalen var en viktig transportväg. Ett avsnitt av kanalen var insprängd i berget och det var en speciell känsla att vandra utmed en kanal i en tunnel", säger Nicklas Adamsson.

Foto: Nicklas Adamsson/Amanda Svanberg

Katrineholm2021-11-02 19:31

I ett gemensamt intåg anlände över tvåhundra pilgrimer till Glasgow under lördagen, en dag innan FN:s klimatmöte COP26 inleddes. 

– Det har varit ett stort intresse och många människor har kommit fram och pratat med oss under vandringen, säger kväkaren och miljöpartisten Nicklas Adamsson från en knackig telefonuppkoppling när han befinner sig i Falkirk, dagarna innan intåget till Glasgow.

undefined
Intåg till Glasgow.

Den svenska pilgrimsvandringen, Walk for Future, som startade i Vadstena den nittonde juli, har under tre månader vandrat genom Sverige, Danmark, Tyskland, Nederländerna och England, för att slutligen nå Skottland. 

– Det är många blandade känslor som kommit fram under vandringen, allt från hur fantastiskt vackra landskap det finns, till att se hur vattnet äter upp kusterna och påminner oss om att havet i detta nu, tar tillbaka stora landområden. 

undefined
I Skottland är kustlinjen mer dramatisk, kargare och vildare. "Vi har ofta följt stigar som balanserat på dessa gräsbevuxna krön med stup ner mot havet på andra sidan", säger Nicklas Adamsson.

Drygt tre veckor har gått sedan Nicklas, tillsammans med en vän, tog tåget ner till Amsterdam och anslöt till den svenska pilgrimsgruppen, som då hade hunnit bilda en gemensam grupp tillsammans med pilgrimer från Italien, Schweiz, Tyskland och Polen. 

– Tiden har stått stilla och gått fort på samma gång. Det har varit samma rutiner varje dag – väckning klockan sju på morgonen, då har vi packat våra väskor, ätit frukost och sedan haft en morgonsamling. Därefter har vi vandrat en sträcka på drygt två mil per dag, säger Nicklas Adamsson och tillägger:

– Det har varit intensiva veckor, jag trodde jag skulle få mycket mer tid för reflektion, men vi har haft ett tajt tidsschema att förhålla oss till. Ibland har vi från den svenska gruppen därför efterfrågat att få vandra i tystnad för att få tid till mer reflektion.

undefined
En vy från Lindisfarne, även kallad Holy Island. "Det sägs att vikingatiden började här, när vikingarna anföll och plundrade klostret på ön 793", säger Nicklas Adamsson.

Under vandringen har pilgrimsgruppen fått mat och husrum av kyrkor och församlingar längs med vägen. 

– En sak jag insett är hur man tar saker för givet i vardagen, som att till exempel ha någonstans att bo. Under den här vandringen har vi varit helt utlämnade till främmande människors godhet. Det har även varit andra basala saker som att få duscha och tvätta kläder. 

Vad har gjort ett särskilt intryck på dig under vandringen?

– Många saker, bland annat när vi möttes av sång från flera skolklasser i Newcastle. Eleverna hade också tillverkat posters med budskap som de ville att vi skulle ta med oss till Glasgow, vilket vi också gjorde eftersom det är deras framtid det handlar om. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!