14-åringens olustiga jobbdebut: "Slavliknande arbete"

"Det är inte kul att bli lurad första gången man får ett jobb", säger 14-åriga Emma Holmqvist som berättar om besvikelsen kring den låga lönen och de dåliga arbetsförhållandena på sommarjobbet. Företaget menar att det handlar om att folk missförstår arbetet.

Robert och Emma Holmqvist kände redan efter ett arbetspass att lönen var alldeles för låg.

Robert och Emma Holmqvist kände redan efter ett arbetspass att lönen var alldeles för låg.

Foto: William Stenius

Katrineholm2023-06-29 17:02

Emma Holmqvist, 14, ville börja tjäna egna pengar och funderade på hur hon skulle få ett jobb. Då dök det upp en annons i brevlådan där företaget Svensk Direktreklam sökte reklamutdelare. 

Emma sökte jobbet och kort därefter ringde en chef från företaget och ställde några frågor för att sedan meddela att hon fick jobbet. 

Inför det första arbetspasset fick Emma hem en bunt med reklamblad och en kärra. Hennes pappa, Robert Holmqvist, följde med henne för att hjälpa till. 

– Jag visste att hon skulle få 130 kronor per utdelningstillfälle. Jag tänkte att det skulle vara några få kvarter, men när jag såg hur stort området var blev jag förvånad, säger han.

undefined
Robert och Emma Holmqvist kände redan efter ett arbetspass att lönen var alldeles för låg.

Inom Emma Holmqvists tilldelade område fanns 348 brevlådor. Med hjälp av sin pappa klarade hon av att dela ut reklamen på ungefär fyra timmar utan paus.

– I praktiken skulle jag säga att det för en person utan någon hjälp med att dra kärran med post skulle ta minst en minut mellan varje brevlåda. Det skulle ge en arbetsdag på 6,4 timmar och en timpenning på 20,31 kronor, förklarar Robert Holmqvist. 

För Emma Holmqvist har det hela blivit en tråkig situation. Hon valde att säga upp sig redan efter första arbetspasset då hon inte ville jobba så mycket för så lite pengar. 

– Det är inte kul att bli lurad första gången man får ett jobb, då kan man tro att fler företag är så här, säger hon. 

Enligt Robert Holmqvist verkar Svensk Direktreklam vara ett oseriöst företag. 

– De har slavliknande arbetsförhållanden. De lurar in folk som behöver ett jobb, ungdomar och nyinflyttade som vill in på arbetsmarknaden, säger han. 

Mahmood Ali är platschef på Svensk Direktreklams kontor i Eskilstuna, som även ansvarar för Katrineholm. Han berättar att företaget ger en prestationsbaserad lön. 

– Utdelarna tjänar olika beroende på hur utdelningsområdet ser ut, säger han. 

Hur känner du när ordet slavarbete används för att beskriva jobbet som reklamutdelare på Svensk Direktreklam?

– Det handlar nog om att folk missförstår arbetet. 

Mahmood Ali hänvisar tidningen till företagets jurist, Torbjörn Andersson, som menar att Emma Holmqvists upplevelse är beklaglig men att lönen är kollektivavtalad och baserad på hur utdelningsområdena ser ut. 

– Vi gör kontroller i våra områden för att se om lönen borde ändras. Det kanske är dags för en ny kontroll i just det här området, säger Torbjörn Andersson och fortsätter:

– Under introduktionen så informeras utdelarna om hur arbetet går till och att det tar längre tid under de första utdelningstillfällena. När de lärt sig sitt område flyter det på bättre, säger Torbjörn Andersson. 

undefined
Torbjörn Andersson jobbar som jurist på Svensk Direktreklam. Han berättar att Jobbet som reklamutdelare inte är för alla.

Att jobbet beskrivs som slavarbete tycker han är väldigt tråkigt. 

– Folk har rätt till sin åsikt. Jobbet passar inte alla och utdelarna väljer själva om de vill fortsätta eller inte. Jag kommer prata med kontoret i Eskilstuna för att se om Emma Holmqvist kan kompenseras på något sätt, säger Torbjörn Andersson och fortsätter:

– Det är många som har sitt första jobb hos oss och vi är måna om att det ska kännas bra för dem, säger Torbjörn Andersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!