En ny plantering dök för en tid sedan upp i Järnvägsparken i Katrineholm. Det är tre stora blomlådor med penséer som tillsammans utgör siffran 100. Vilken 100-åring är det man hyllar med en egen plantering? undrade några av tidningens läsare. Svaret kom omgående från Katrineholms kommun: det är Järnvägsparken som fyller 100 år.
– Järnvägsparken är Katrineholms äldsta park. Det var ju de norra delarna av Katrineholm som utvecklades först, säger Lisa Lindblom, som sedan augusti i fjol är ny stadsträdgårdsmästare i Katrineholm.
Hon ville göra något grafiskt och ritade upp den nya planteringen. Kommunens snickeri byggde sedan lådorna, växthuset tog fram lämpliga växter och parkavdelningen planterade och sköter om 100-årsplanteringen. Tanken är att penséerna ska ersättas med sommarblommor så småningom.
Järnvägsparkens jubileum kommer att uppmärksammas på flera sätt under året. Det kommer bli stadsvandringar som utgår från parken och kommunen kommer hålla ett extra öga på att parken hålls välskött och snygg under detta år. I höst kommer man också att dela ut blomlökar till allmänheten i parken.
Lisa Lindblom beskriver sig som en "hemvändande sörmlänning". Hon är landskapsarkitekt i grunden och kommer närmast från en tjänst i Eskilstuna kommun där hon arbetat med strategisk samhällsplanering. Innan dess arbetade hon i flera av Stockholms kransorter.
Att Katrineholm satsar och har en tjänst som stadsträdgårdsmästare tycker Lisa Lindblom är väldigt roligt. Det är ovanligt för kommuner i samma storlek som Katrineholm. I kommunvapnet symboliserar rosen att Katrineholm är en trädgårdsstad.
– Att det finns en stadsträdgårdsmästartjänst är en kvalitetsstämpel, säger Lisa Lindblom.
Som stadsträdgårdsmästare i Katrineholm arbetar man med både stort och smått. Kontoret finns hos service- och teknikförvaltningen, men Lisa Lindblom arbetar även mycket och nära samhällsbyggnadsförvaltningen när det ska tas fram nya detaljplaner och vid exploatering. Det gröna mellan husen är hennes område. Det kan handla om parker, grönområden, plantering av nya träd och lekplatser. Exempelvis är hon inblandad i planeringen av den nya parken på Norr, Mamsell Hannas park men även gestaltningsprogrammet kring våtmarken vid Djulö. Men hon arbetar även med driften och tar fram vilka sommarblommor som ska ut i kommunens många rabatter och planteringar.
Hur kommer katrineholmarna se att det är du som tagit över som stadsträdgårdsmästare?
– I år har jag valt biologisk mångfald som tema. Det blir sommarblommor som är extra bra för pollinatörer men även färgvalen är inspirerat från insekter. Det kan handla om vissa färger och former som gör att insekterna landar lättare i blomman. Enkelblommiga växter är också bra så att pollinatörerna lättare kommer åt nektarn, säger Lisa Lindblom.
Givetvis är Katrineholms nya stadsträdgårdsmästare höggradigt inblandad i tapetgruppen som varje år planteras nedför Gröna kulle i den så kallade Broderiträdgården. Lisa Lindblom har fått ärva "den heliga mönsterboken", en tysk bok från sekelskiftet som innehåller många olika mönster som används när man ritar upp årets tapetgrupp, vilken senare tar flera dagar att plantera.
Orkar man med den egna trädgården hemma även om man har trädgård som yrke?
– Jag har precis köpt ett hus och har 6 000 kvadratmeter tomt där vitsipporna står i blom just nu. Så ja, det orkar man med. Det här kan man ju inte tröttna på! säger Lisa Lindblom.