100-årigt hus eldades ned – ger plats åt nybygge

Det pampiga trähuset i Lerbo har tillhört Patrik Öhman Bégats familj i fem generationer. Nu har det eldats ned för att ge plats åt en modern villa.

Carolina och Patrik Öhman Bégat ser fram emot att börja bygga på det nya huset. Men först ska det gamla huset förvandlas till aska.

Carolina och Patrik Öhman Bégat ser fram emot att börja bygga på det nya huset. Men först ska det gamla huset förvandlas till aska.

Foto: Stina Järperud

Katrineholm2020-09-14 21:03

Stickande röklukt, ivriga brandmän och en mängd slangar var utspridda över Bergsnäs gårdsplan. Ägarna Patrik och Carolina Öhman Bégat har äntligen kommit fram till dagen då det var dags att riva sitt gamla hus, även om det inte blev som det var tänkt från början. 

– När vi började titta närmare på huset så insåg vi att det var i dåligt skick, så vi beslutade att slå omkull det. Men Vika återvinningscentral vägrade de ta emot trästommen om jag körde dit den med lastbil. De kunde tydligen inte lita på att jag lämnade som privatperson, trots att jag kunde visa rivningslovet, säger Patrik Öhman Bégat. 

För att slippa köra drygt 60 rundor med bil och släp till återvinningen ringde han räddningstjänsten för att höra om de behövde ett hus att öva på. 

– För våran del är det ett jättebra objekt. Det är bra att kunna öva i ett riktigt hus som vi inte känner till i stället för vår övningsbyggnad, säger Marcus Melchersson, övningsledare. 

undefined
Marcus Melchersson, övningsledare.

Familjen flyttade in i gäststugan intill och rev ut allt brandfarligt ur huvudbyggnaden, enligt den lista som kommunen tillhandahöll. Där har de bott sedan 2017, när Patriks mormor Britta Olsson gick bort. Huset byggdes 1921, året innan hon föddes. 

– Det är den bästa placeringen på hela tomten. Det hade de koll på redan då, för 100 år sedan, säger Carolina Öhman Bégat, som har ritat det nya enplanshuset.

Tidigare hade Brittas mamma Sigrid och mormor Vilhelmina bott på gården i slutet av 1800-talet. 

– Britta var införstådd med att vi skulle riva, men hon hade nog tyckt att det varit jobbigt att se, säger Carolina. 

Snart nog ryker det rejält från övervåningen. Tre unga brandmän, Sally Österberg, Filip Skagerdal och Nelly Neuman, söker efter branden med värmekamera. De upptäcker en glödbrand i en vägg och släcker den genom att sticka in en så kallad dimspik, som kan spruta vatten igenom väggen.

undefined
Brandmännen släckte också en vindsbrand genom att spruta in vatten genom ytterväggen med en skärsläckare.

Övningsledaren startar snart en ny brand på vinden som ska släckas med skärsläckare från en stege på utsidan. Det tar sig lite väl bra och hela byggnaden riskerar att brinna ned fortare än tänkt. Efter lite släckning inifrån lugnar elden ned sig och övningarna kan fortsätta som planerat, med rökdykning på programmet.

Patrik Öhman Bégat gör en sista-minutenlagning av den grävmaskin som ska välta omkull skorstenen senare på kvällen. I höst är det sedan dags att gjuta grunden till det nya huset på 120 kvadratmeter. Förhoppningen är att ha hunnit mura väggar och få tätt tak innan vintern kommer så att det invändiga arbetet kan fortsätta trots kylan.

– Vi räknar med 1,5 års byggtid. Huset kommer att ha ett stort allrum med öppen planlösning till köket. Vi jagar en del och då blir det många som ska äta samtidigt, säger Carolina.

– Det blir långbord av ekplank och bänkar med fårskinn. Hundarna ska få ett eget rum också, fyller Patrik i. 

undefined
Carolina och Patrik Öhman Bégat har bott i huset de senaste tre åren. Men Patriks familj har levt på gården i fem generationer.

Sonen Melvin, 8 år, var i skolan dagen då huset skulle förvandlas till aska. 

– Jag tror att han skulle tycka ett det var lite obehagligt att se branden, säger Carolina.

Patriks mamma Ann-Marie Öhman, som också växt upp i den gula trävillan står intill och ser lågorna slå ut från vinden. 

– Viss känns det konstigt, även om jag förstår att det är nödvändigt, säger hon. 

Senare på eftermiddagen stod hela huset i ljusan låga och räddningstjänsten fick kontrollera att branden inte spred sig. 

Brandövningen

Övningsledaren iscensatte olika sorters bränder som deltagarna fick släcka med olika metoder.

I full rökdykarmundering sökte de efter en glödbrand i konstruktionen, med hjälp av en värmekamera. När de hade lokaliserat den heta punkten använde de en så kallad dimspik, som kan pressa in vatten inuti väggen.

Brandmännen släckte också en vindsbrand genom att spruta in vatten genom ytterväggen med en skärsläckare. 

Karta: Lerbo
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!