På måndagen inleddes arbetet med att byta ut runt 1 700 ljuskällor i gatubelysningen i centrala och södra Katrineholm.
Arbetet väntas ta fyra veckor och lamporna byts ut oavsett om de är trasiga eller inte.
– Det är mest kostnadseffektivt att byta dem preventivt, innan många börjar gå sönder. Man räknar med att de har en teknisk livslängd på 16 000 timmar och de lyser 4 000 timmar om året, så vart fjärde år byter vi dem, säger Daniel Lagmyr, drifttekniker på kommunen.
Nästa vecka inleds ytterligare arbeten med gatljusen i södra Katrineholm. Då ska de stabilitetstestas under två, tre veckor. Det görs med en liten grävmaskin.
– Den trycker på stolparna från olika håll. Varje år brukar 1–2 procent vara så dåliga att de går av. Då har de rostat eller så har fundamentet gått sönder. Då kan vi ta ner dem innan de ramlar ner i huvudet på någon, säger Daniel Lagmyr.
Den lilla grävmaskinen kommer till viss del att påverka framkomligheten på gång- och cykelbanorna. När lamporna ska bytas är det biltrafiken som riskerar att påverkas.
– Det görs med en lastbil med skylift, så de maskinerna ger lite större inverkan framför allt på biltrafiken. På Villagatan till exempel är det lite trångt så då kan man få vänta lite innan de kör åt sidan. Man får ta lite hänsyn som trafikant.
Medan ljuskällorna byts kan lamporna komma att lysa under dagtid, för att man ska kunna testa att de fungerar.