Ukrainas flagga vajar på Gröna kulle

Under fredagsmorgonen hissades Ukrainas flagga på Gröna kulle. "Det här är ett fruktansvärt angrepp på en demokratisk stat i Europa", säger kommunstyrelsens ordförande Johan Söderberg (S) om president Putins agerande.

Ukrainas flagga hissades på Gröna kulle under fredagen.

Ukrainas flagga hissades på Gröna kulle under fredagen.

Foto: Carina Bergius

Katrineholm2022-02-25 11:03

För att visa stöd för Ukriana och det ukrainska folket beslutade Johan Söderberg att hissa den ukrainska flaggan utanför stadshuset Gröna kulle på fredagsmorgonen. 

– Det är en symbolisk handling för att visa att vi är solidariska med det ukrainska folket och landet. Det är i sig inget som kommer att förändra Rysslands agerande men vi vill ändå vara tydliga med att vi är solidariska med Ukraina i den här situationen.

Kommunen har även tidigare flaggat när det skett exempelvis terrordåd och andra allvarliga händelser runt om i världen. 

Johan Söderberg anser att alla krigshandlingar är fruktansvärda oavsett var de sker, men när det gäller Ukraina tror han att reaktionerna i Sverige blir större för att det sker i närområdet.

– Alla sådana händelser är hemska för dem som drabbas av det. Här i Europa tror jag att många av oss gått omkring och tänkt att "det kommer inte att hända igen". I de allra flesta europeiska länder har vi stabil demokrati, där människor har frihet och demokratiska rättigheter.

Johan Söderberg anser att det som skett är ett oerhört övergrepp på ett land och ett folk, som sker oprovocerat och han stödjer den svenska regeringens kraftfulla fördömande av den ryska aggressionen. 

– Det här är ett fruktansvärt angrepp på en demokratisk stat i Europa. Det är en granne, som agerar utifrån vad man måste se som någon slags vanföreställningar. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!