Elbilen är räddningstjänstens nya utmaning

Elbilsboomen har lett till nya utmaningar inom räddningstjänsten. Att släcka en brinnande elbil kan vara omöjligt. Står bilen parkerad längst in i ett garage kan konsekvenserna bli stora. Samtidigt vill räddningstjänsten tona ned riskerna med elbilar.

En brand i en elbil är ofta i det närmaste omöjlig att släcka. Om den inträffar i ett parkeringsgarage är utmaningarna för räddningstjänsten stora, menar Marcus Asplund på VSR.

En brand i en elbil är ofta i det närmaste omöjlig att släcka. Om den inträffar i ett parkeringsgarage är utmaningarna för räddningstjänsten stora, menar Marcus Asplund på VSR.

Foto: Joakim Serrander, Roger Culmsee, Rebecka Jonsson

Katrineholm2021-10-12 17:02

En brand i ett elbilsbatteri uppstår ofta på grund av så kallad termisk rusning, en okontrollerad reaktion som gör att temperaturen i batteriet skenar iväg och att batteriet värmer upp sig själv. Räddningstjänsten kan kyla ner bilen med vatten, men så fort de slutar, kommer batteriet att börja brinna igen. Detta gör att det är i princip omöjligt att släcka många elbilsbränder. I stället lämnas hela bilen att brinna ut, efter att människor och fordon i närheten har evakuerats.

– Utomhus kan vi flytta bilen i säkerhet och låta den brinna ut. Men det blir problem om det börjar brinna i ett slutet utrymme, säger Marcus Asplund, funktionschef för förebyggande arbete på Västra Sörmlands räddningstjänst.

I parkeringsgarage under flerbostadshus, med låg takhöjd, är laddstationerna till elbilar ofta placerade inne i ett hörn. Något som kan göra det svårt eller rentav omöjligt för brandbilar att ta sig in.

undefined
Elbilsladdare finns i många garage. Men om de är installerade på korrekt sätt är brandrisken minimal, menar räddningstjänsten.

Men att placera laddstationerna vid infarten till garaget är heller inte optimalt, menar Marcus Asplund.

– Det gör ju att utgången blockeras vid brand.

Laddstationer till elbilar finns också i parkeringshus och garage som allmänheten har tillträde till.

– När KFAB byggde parkeringshuset Loket frågade de oss var de skulle sätta laddstolparna. Egentligen vill vi ha dem på en plats så att elbilarna går att avskilja vid brand, exempelvis med en ståldörr. Eftersom Loket är så öppet så är det ingen idé, men jag hoppas att KFAB kontaktar oss igen om de installerar laddare i fler garage, säger Marcus Asplund.

undefined
I det nya parkeringshuset Loket finns ett antal platser för elbilar längst in.

Räddningstjänsten har egentligen inte någon standard för elbilssäkerhet och hittills har bara någon enstaka elbilsbrand inträffat i Katrineholm.

– Det här är väldigt nytt för alla räddningstjänster och vi har egentligen ingenting att luta oss mot. Inom räddningstjänsterna i länet har vi en förebyggande grupp där vi diskuterar dessa frågor och vi följer de rekommendationer som kommer från MSB och Elsäkerhetsverket.

Trots svårigheterna att släcka bränderna, vill Marcus Asplund tona ner riskerna med elbilar.

– Det är väldigt upphaussat. Det finns faror med vanliga bensinbilar och gasbilar också. I ett underjordiskt garage med lågt i tak blir det problem oavsett vilken bil som brinner.

Att det skulle vara särskilt riskabelt med elbilar som står på laddning, håller han inte med om.

– Om laddaren installeras på rätt sätt med rätt kablar från tillverkaren, är det minimal risk för överhettning eller brand. Problemet är om man bara drar ut en skarvsladd för att ladda bilen. De kablarna är inte rätt dimensionerade och man kan överbelasta någon säkring.

undefined
I juni i år brann en elbil på en gata i centrala Eskilstuna. Tjock rök spreds över stora delar av stan.

Marcus Asplund tror inte att det kommer att tillverkas några fossildrivna bilar om ungefär åtta år. Men han och räddningstjänsten oroas inte över elbilsutvecklingen. Tvärtom.

– Det är en bra utveckling miljömässigt. Framtiden kommer allt närmare och vi på räddningstjänsten får lära oss. I Norge har räddningstjänsten exempelvis en speciell container, som de lyfter ner den brinnande bilen i, och fyller på med vatten.

Däremot ser han andra farhågor i och med elbilarnas frammarsch och framtida dominans.

– Det kommer att krävas mycket från samhället i övrigt, för att säkra elen och undvika överbelastning. Det är en jätteutmaning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!