Anställd vittnar om kris i kommunens verksamhet

Helena har en klump i magen varje dag när hon går till jobbet. "Jag håller på att slita ihjäl mig", säger hon. "Jag ser oerhört allvarligt på det här", säger verksamhetschefen Petra Kruse.

Helena och hennes kollegor har tagit upp problemen många gånger. Men Helena känner inte att de får något gehör. "Det är nödlösningar, dag för dag. Jag har en klump i magen när jag går till jobbet, för jag vet inte hur dagen ser ut", säger hon. Bilden är arrangerad.

Helena och hennes kollegor har tagit upp problemen många gånger. Men Helena känner inte att de får något gehör. "Det är nödlösningar, dag för dag. Jag har en klump i magen när jag går till jobbet, för jag vet inte hur dagen ser ut", säger hon. Bilden är arrangerad.

Foto: Carina Bergius

Katrineholm2022-02-27 18:00

Helena, vi kan kalla henne så, arbetar med människor som är inskrivna i LSS.

– Jag känner att man utnyttjar sina medarbetare. De vet att vi är lojala och att gör allt vi kan för våra personer inom LSS. Deras vardag kräver strukturer och rutiner för att livet ska bli tryggt, säger hon. 

På Helenas arbetsplats är man ständigt underbemannade. Den som är sjuk ersätts sällan med vikarier. Coronapandemin har inte gjort situationen bättre, men problemet sträcker sig längre tillbaka än så.

– Vi rycker in för varandra. Men när en ställer upp, blir en annan verksamhet en personal kort. Det är nödlösningar, dag för dag. Jag har en klump i magen när jag går till jobbet, för jag vet inte hur dagen ser ut, säger hon och fortsätter:

– Man tillsätter inte vikarier i den mängd man behöver göra. Man bemannar inte upp den ordinarie personalstyrkan.

Helena kan inte vara språkrör för alla sina arbetskamrater, men hon hör vad de säger dagligen och hon ser på dem hur de mår. 

–Jag håller på att slita ihjäl mig, så också mina arbetskamrater. Det som jag upplever är värst är att vi inte blir lyssnade på. Vi blir inte bekräftade i hur vår arbetsmiljö är och hur den miljön påverkar både oss anställda och de personerna som vi jobbar med.

Helena och hennes kollegor har tagit upp problemen många gånger, bland annat på arbetsplatsträffarna. Men Helena känner inte att de får något gehör där heller.

– Man säger att "Ja, det är så i hela verksamheten". Man tar det inte på allvar. Ibland känns det som om de bara tycker att vi klagar. Men det är inte det som det handlar om. Vi lägger fram konkret hur det ser ut.

Helena har skrivit flera insändare i Katrineholms-Kuriren om hur hon upplever situationen.

– Jag får ut min frustration genom att skriva insändare i tidningen.

När arbetsdagen är slut är Helena detsamma.

– Jag orkar bara äta kvällsmat och duscha. Jag går och lägger mig 19.30. Sedan vaknar jag på nätterna av att tankarna snurrar. Jag är inte ensam om att ha det så här. Många anställda i vård- och omsorgsverksamheten sliter ont och det finns tillfällen när människor sjukskriver sig för att få återhämtning. 

Petra Kruse, verksamhetschef för funktionsstöd på vård- och omsorgsförvaltningen säger att bemanningssituationen periodvis har varit besvärlig och än i dag inte är helt optimal. 

– Vi jobbar aktivt med att rekrytera fler vikarier. Vi gick bland annat ut i en sociala medier-kampanj, där vi sökte vikarier. Vi har även kontaktat tidigare medarbetare om de har möjlighet att hjälpa till. Rekryteringsprocessen är omfattande och den kan vi inte ändra på. Men vi har gjort allt vi kan för att skynda på processen. 

Hon säger att smittspridningen tillsammans med reglerna kring karantän och väntan på provsvar gjorde personalsituationen oerhört ansträngd i slutet och början av detta år.

Vad tänker du när du hör att personal mår så här?

– Jag ser oerhört allvarligt på det här och det är naturligtvis jättetråkigt att personen upplever sin arbetssituation på det här sättet, säger Petra Kruse och fortsätter:  

– Det har varit tufft länge och för många. Vi behöver ta hand om varandra och se till att vi mår bra på vår arbetsplats. Därför är det ytterst angeläget att medarbetaren lyfter detta till sin närmaste chef eller direkt till mig.

Arbetsmiljölagen

Arbetsgivaren är alltid skyldig att se till att arbetet kan utföras utan risk för ohälsa eller olycksfall.

Det innebär bland annat att undersöka arbetsmiljön, bedöma riskerna för att någon kan komma till skada, åtgärda det som behöver åtgärdas och följa upp att åtgärderna gett avsedd effekt.

De anställda ska veta vilka risker som kan finnas och kunna undvika dem.

Syftet med lagen var från början att förbättra den fysiska arbetsmiljön, men sedan slutet av 70-talet omfattar den även psykisk hälsa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!