Antalet platser på Malmgården halveras

Malmgården i Sköldinge har hittills haft plats för 14 äldre. Nu försvinner hälften av platserna.

Det bor sju personer på Malmgården i Sköldinge. Nu stängs de platser som står tomma, och verksamheten samlas på ett våningsplan.

Det bor sju personer på Malmgården i Sköldinge. Nu stängs de platser som står tomma, och verksamheten samlas på ett våningsplan.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Sköldinge2020-02-18 20:30

På äldreboendet Malmgården har det hittills funnits 14 platser fördelade på två våningsplan. Nu ska verksamheten samlas på ett plan med sju platser.

Förändringen är en anpassning efter verkligheten, enligt Camilla Söderman, verksamhetschef för äldreomsorgen i Katrineholms kommun. För närvarande bor det bara sju personer på Malmgården, och man räknar inte med att det finns behov av fler platser under den närmaste tiden. Ändå har verksamheten varit planerad för 14 platser.

Neddragningen av antalet platser kommer inte att medföra några uppsägningar, understryker Söderman. Men de som jobbar på Malmgården kommer från och med i vår att behöva arbeta även på andra platser i kommunen. Eftersom Katrineholm tillämpar heltid som norm, blir detta följden när personalbehovet minskar i Sköldinge.

– Eftersom vi har samma personalstyrka kvar, måste de jobba även på andra ställen, säger Camilla Söderman.

Detta sätt att organisera verksamheten är ingenting nytt, understryker verksamhetschefen, även om personalen på Malmgården hittills inte har behövt arbeta på mer än ett ställe.

Men bland personalen finns det en oro och en känsla av att verksamheten i Sköldinge avvecklas – och en rädsla för att boendet i framtiden kan komma att stängas helt.

– Det här känns inte roligt alls, säger en ur personalen.

Joha Frondelius (KD) är andre vice ordförande i vård- och omsorgsnämnden. Han säger sig ha förståelse för att förvaltningen måste anpassa verksamheten efter behoven och efter de ekonomiska medel som finns till dess förfogande. Men på ett mer övergripande plan oroar han sig för en utarmning av service på landsbygden, när Katrineholms nya, stora äldreboende Duvegården invigs. Då kan det bli svårt att ekonomiskt försvara mindre boenden i kransorterna, befarar han.

– Min farhåga är att om vi lägger platser i träda på det här sättet, så kan det på sikt leda till att man lägger ner helt, att det blir för dyrt med de mindre boendena, säger han.

Nämndens ordförande Ulrica Truedsson (S) säger att det i dagsläget inte förs diskussioner om att stänga något boende. Däremot räknar man med att det under några år efter att nya Duvegården har invigts kommer att finnas en överkapacitet. Denna ska kunna användas för renovera och rusta äldre boenden, enligt Truedsson.

– Vi vet att vi har en ökad andel äldre i befolkningen. Rent statistiskt ser det ut som om vi behöver fler platser från 2025, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!