Under onsdagen träffade kommunstyrelsens ordförande Göran Dahlström (S) och kulturnämndens ordförande Cecilia Björk (S) Ulf Larsson, Robin Ashby och Walter Zuzic från Stockholms ånglokssällskap för att prata om ånglokens framtid i Katrineholm.
Det var i förra veckan som Katrineholms-Kuriren berättade att kommunen sagt upp avtalet med ångloksällskapet från och med den 1 november. Många har reagerat på kommunens beslut och stundtals har kritiken varit hård.
Nu ser det ut som om ångloken blir kvar i Katrineholm.
– Vi är jätteglada att tågintresset har vaknat efter att ha varit slumrande i femton år, säger Cecilia Björk.
Politikerna har tillsammans med entusiasterna nu kommit fram till en lösning som alla parter är nöjda med och som föreningen nu ska förankra hos sin styrelse.
Det handlar om att ett av loken rullas ut, målas upp och ställs ut i anslutning till lokstallarna, som ett offentligt konstverk.
– Inget är gratis i kommunen, men om de underhåller ett offentligt verk så kan vi lämna ett hyresbidrag för deras verksamhet. De kommer också att ha visningar av det offentliga verket. Folk kanske vill gifta sig där, vad vet jag. Det kan bli en jättefin fotospot. Vi kan bara se en massa fördelar med det här, säger Cecilia Björk.
I dag har Stockholms ångloksällskap tre stall i Katrineholm. Framöver får de ett.
Förslaget att förvandla ett av loken till offentlig konst kommer från Göran Dahlström och Cecilia Björk.
– Det var vårt förslag att tillföra Katrineholm den här verksamheten som föreningen har svårt att göra. Vi tycker att det här är en väldigt smart lösning som gynnar båda, säger Cecilia Björk.
I och med uppsägningen och debatten som följde menar Göran Dahlström att kommunen nu har fått ett resultat.
– Vi vill ha aktivitet och någonting som gynnar katrineholmarna. Att en förening finns inne i ett lokstall och skruvar med tåg, det gynnar ju inte de flesta katrineholmare. Men det här kommer att bli en helt annan sak. Vi har fått vad vi vill. Det som är bra för Katrineholm.
– Det är fantastiskt att det ur en situation som är ganska tråkig från början kan bli någonting positivt, säger Cecilia Björk.
På Rädda kvar ångloken i Lokstallet i Katrineholms Facebooksida jublade medlemmarna högt under onsdagseftermiddagen. "Hurra", skriver någon. "Det trodde jag inte, jag blev glatt överraskad!", skriver en annan. "Härligt! Visste att Herr Dahlström & Co skulle mejsla fram en lösning. Detta är ju jättebra! Grattis!"skriver en tredje.