Spanskt och svenskt bolag vinnare i jätteupphandlingen

Ett spanskt och ett Eskilstunabaserat företag har tilldelats kontraktet att få bygga om riksväg 56 norr om Katrineholm. Enbart två anbud kom in. Siffror visar att det skiljer över 100 miljoner kronor mellan anbuden.

Trafikverket har nu tilldelat kontraktet när det gäller att bygga om riksväg 56. På bild syns också Camilla Karlsson.

Trafikverket har nu tilldelat kontraktet när det gäller att bygga om riksväg 56. På bild syns också Camilla Karlsson.

Foto: Jimmy Persson och privat

Katrineholm/Alberga2022-02-20 17:02

Vem som ska bygga om riksväg 56 mellan Katrineholm och Alberga har varit höljt i dunkel sedan anbudstiden gick ut den sista november förra året. Fram tills nu. För några dagar sedan tilldelade nämligen Trafikverket kontraktet till ett spanskt börsnoterat anläggningsföretag samt ett svenskt bolag med säte i Eskilstuna. Bolagen har bildat en företagssammanslutning och lämnat ett gemensamt anbud. 

– Det känns väldigt positivt att vi gjort en tilldelning och att vi är på väg mot att kunna sätta spaden i backen. Samtidigt har inte avtalsspärren på tio dagar löpt ut, så vi kan inte ropa hej än. Först på måndag vet vi om det har kommit något överklagande. Det kommer att vara lite nervöst under helgen, sade Camilla Karlsson, projektledare på Trafikverket, under fredagseftermiddagen. 

Det spanska bolaget heter Sacyr construccion S.A. och finns i 20 länder världen över. I höstas bildade de ett svenskt dotterbolag, Sacyr construction Sweden AB. Deras samarbetspartner i projektet är Hellsténs bygg och entreprenad AB i Eskilstuna. 

Uppgifter som tidningen begärt ut visar att enbart två anbud lämnades. Förutom det vinnande anbudet, lämnades även ett pris från NCC. Sacyr/Hellsténs anbud ligger på drygt 565 miljoner kronor. NCC är betydligt dyrare med sina dryga 677 miljoner kronor. Det skiljer alltså nästan 112 miljoner kronor mellan de båda anbuden. 

Vad tänker du om prisskillnaden?

– Självklart reflekterar man över priserna, men det är inget jag väljer att uttala mig om, säger Camilla Karlsson, som heller inte vill kommentera varför det tog längre tid än vanligt innan myndigheten tilldelade kontraktet. 

– Jag vill inte säga någonting om det förrän upphandlingsprocessen är avslutad. Jag får återkomma till det senare. Anledningen är att jag inte vill äventyra upphandlingen, fortsätter Camilla Karlsson. 

Andreas Hellstén, vd på Hellsténs bygg och entreprenad, är positiv över tilldelningsbeskedet.  

– Det är jätteroligt att vi har vunnit upphandlingen och det är vårt största jobb någonsin. Än så länge vill jag dock vara lite återhållsam och inte säga mer förrän överklagandetiden har gått ut, säger han. 

Trafikverket planerar för en byggstart under våren, förutsatt att inget överklagande inkommer och att kontraktet undertecknas. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!