Fortsatt locket på från Trafikverket om stora vägbygget

Ska inte ombyggnationen av riksväg 56 dra i gång snart? Den frågan är det flera som ställer, men Trafikverket är fortsatt förteget. "Jag tror att det är brist på anbud och konkurrens som gör att det drar ut på tiden", säger Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt.

Än har inte ombyggnationen av riksväg 56 påbörjats. På bild syns också Jan-Eric Nilsson, professor i transportekonomi.

Än har inte ombyggnationen av riksväg 56 påbörjats. På bild syns också Jan-Eric Nilsson, professor i transportekonomi.

Foto: Jimmy Persson och privat

Katrineholm/Alberga2022-02-16 18:07

Byggstarten av mötesfria riksväg 56, mellan Katrineholm och Alberga, har ännu inte kommit i gång. Från början var 1 november sista dag för entreprenörer att lämna anbud på projektet. Datumet flyttades fram till den 24 november och därefter till den 30 november. Trafikverket uppgav att anledningen var att bygghandlingarna hade kompletterats. 

Samtidigt berättade en insatt källa för tidningen, under hösten, att antalet intresserade företag var väldigt begränsat. 

När anbudstiden hade gått ut sa ansvarig enhetschef vid Trafikverket att ett tilldelningsbeslut vanligtvis brukar komma ganska fort. Sedan dess har det varit locket på med hänvisning till sekretess. Myndigheten ansåg också att de heller inte fick berätta huruvida det inkommit några anbud eller inte, ett beslut tidningen tidigare har överklagat till Kammarrätten. 

– Det tror jag inte är sant. Deras attityd är att säger man ingenting, har man ingenting sagt. Så länge processen är pågående får man inte säga hur många anbud som inkommit, men om det har inkommit anbud eller inte måste man kunna säga. Trafikverkets favoritsituation är att slippa frågor, säger Jan-Eric Nilsson, professor i transport­ekonomi vid Statens väg- och transport­forsknings­institut. 

Vad är det då som gör att det drar ut på tiden? Något säkert svar går inte att få, men det kan finnas flera förklaringar. Det säger Olle Lundin som är professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet. Brist på intressenter kan vara en anledning. 

– Jag tror att det är brist på anbud och konkurrens som gör att det drar ut på tiden. Det kan vara så att man bara fått in ett anbud och att man grunnar på om det är skäl att avbryta upphandlingen och börja om, säger Olle Lundin. 

undefined
Olle Lundin är professor i förvaltningsrätt.

En annan av hans teorier är att det kan vara svårt att särskilja två anbud från varandra. 

– Vägbyggen är komplicerade. Har man fått in två anbud, där företagen använder olika metoder, kan det vara svårt att göra en bedömning av vilket alternativ som är bäst. Det skulle också kunna handla om att Trafikverket fått problem med finansieringen. Hur som helst låter det knepigt när du beskriver det, säger Olle Lundin. 

Tidningen har sökt Camilla Karlsson, projektledare på Trafikverket, utan framgång. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!