14 års fängelse i Östra skolan-domen

Två långa fängelsestraff och ett antal kortare straff, det blev tingsrättens dom i den omfattande härvan efter mordet vid Östra skolan.

17 januari 2018 14:20

På tisdagen meddelades domarna i Nyköpings tingsrätt, i rättegången efter mordet vid Östra skolan, som också kommit att omfatta en lång rad andra brott.

Den man som Katrineholms-Kuriren kallat 40-åringen, Adnan Rostam Mzori, tidigare Adnan Amedi, döms till 14 års fängelse för medhjälp till mord, grovt bedrägeri, grov utpressning, vapenbrott och grovt vapenbrott. Tingsrätten anser att det är styrkt att han kontaktade mordoffret två dagar före mordet, att han hade kontakt med personer som hämtade mordvapnet och senare själv gömde mordvapnet.

Däremot anser inte tingsrätten att utredningen ger stöd för att han deltog i brottet i sådan utsträckning att han kan dömas för mord. Han frikänns från anklagelserna om våldtäkt och anstiftan till allmänfarlig ödeläggelse, det vill säga från misstankarna om att han låg bakom handgranatsattacken mot polishuset i Katrineholm.

Adnan Rostam Mzori har gjort sig känd som en profil i Katrineholm. År 2000 var han med i tv-programmet Robinson och senare, 2008, drog han i gång och var tränare för fotbollslaget IFC Katrineholm, som vann Speceritjänst cup 2011. Året innan valde Katrineholms-Kurirens läsare honom till "Årets profil". I en artikel i Katrineholms-Kuriren den 26 januari 2010 står det: "Livets stig fram till insikt har inte varit spikrak för Adnan. Han har till och med avverkat en vända bakom lås och bom, innan han hittade rätt". Fängelsestraffet då rörde en utpressning av en man i Vingåker, med liknande tillvägagångssätt som i det brott han nu dömts för. Adnan Rostam Mzori har också arbetat som informatör åt polisen.

Den man tidningen kallat den yngre 22-åringen heter Arnauld Arakaza. Han döms till 18 års fängelse för mord och penningtvättsbrott. Enligt domen höll han i mordvapnet, när 35-åringen sköts till döds nära Östra skolan, strax efter klockan 20 på kvällen den 14 maj i fjol. Ett vittne kunde i polisförhör peka ut honom, men det vittnet sa i rätten att hon inte mindes något alls från mordkvällen. Adnan Rostam Mzori och hans 18-åriga flickvän sa, att Arakaza kommit hem till dem med mordvapnet sent på kvällen den 14:e och sagt att en olycka skett. Arakazas DNA fanns på mordvapnet och trots att Arakaza förklarat det med att han rörde vid mordvapnet för flera år sedan, anser rätten det styrkt att han sköt mordoffret.

Åklagarna yrkade på livstid för fem personer. De andra tre, 25-åringen, den äldre 22-åringen och den 36-åring som åtalats för anstiftan till mord, frikänns från mordanklagelserna. De två yngre döms till tio månaders respektive sex månaders fängelse för narkotikabrott. 36-åringen frias helt från alla anklagelser. Han stod åtalad för anstiftan till mord, anstiftan till grov misshandel vid Kullbergska sjukhuset i Katrineholm i juli 2014 samt grovt vapenbrott.

19-åringen, som har en stuga i närheten av platsen där mordvapnet hittades, döms till ett års fängelse för grovt skyddande av brottsling och grovt vapenbrott.

Den äldre kvinna, som utsatts för utpressning och grovt bedrägeri, döms villkorligt för grovt bokföringsbrott. Villkorligt betyder att hon slipper fängelse, men hon ska utföra 160 timmars samhällstjänst. Hon frikänns från anklagelserna om grovt vapenbrott.

Den 18-åriga kvinna, Adnan Rostam Mzoris flickvän, döms till en månads fängelse för skyddande av brottsling, vapenbrott, samt grovt vapenbrott. Hon döms också till skyddstillsyn och ska delta i ett program inom frivården. En 21-årig Örebroare döms till tio månaders fängelse för narkotikabrott och en annan Örebroare, en 26-årig man, döms till dagsböter för narkotikabrott. Han frikänns från åtalspunkten grovt vapenbrott. Det handlade om det så kallade Strängnäsvapnet. En 25-årig Örebroare frias helt från anklagelser om narkotikabrott.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Cecilia Tuohy

Ämnen du kan följa