Daniel Karlsson från Katrineholm startade en insamling för njursjuka

Katrineholmaren Daniel Karlsson har på egen hand dragit i gång en insamling för njursjuka.

10 november 2016 12:05

Mystiska inbetalningar började i förra veckan dyka upp hos Njurfondens insamlingsstiftelse. Det var många små inbetalningar, på sju kronor styck, märkta med "pissoutchallenge".

– Vi visste ingenting. Vi såg i vårt system att det dök upp massa gåvor och det stod pissoutchallenge på dem, säger Sara Norman, verksamhetschef på Njurfonden.

Bakom "pissoutchallenge" med uppmaningen "skänk sju kronor i sju dagar för folk som inte kan slå en sjua" står katrineholmaren Daniel Karlsson.

– Jag har en kompis som varit njursjuk i tre-fyra år. Han åker till Nyköping på dialys tre dagar i veckan. Sjukdomen påverkar hans liv jättemycket.

Daniel Karlsson reagerade på en annan utmaning på Facebook, där folk uppmanades att göra 22 armhävningar 22 dagar i rad, för något syfte.

– Jag tyckte det var svårt att se att den typen av utmaningar leder någonstans. Det är samma som att byta profilbild när något hänt, det leder inte direkt till något. Jag tänkte att det är bättre att skänka sju kronor sju dagar i rad.

Daniel Karlsson funderade i några dagar och började sedan sprida utmaningen via Facebook. Ett 60-tal personer har delat hans inlägg.

– Om alla som delat skänker pengar blir bara det runt 3 000 kronor, säger han.

På Njurfonden googlade Sara Norman och hennes kollegor för att försöka ta reda på vad utmaningen var, men kom på att de kunde ringa till givarna, eftersom pengarna skänkts via swisch.

– Min kollega ringde upp Daniel, som gett den första gåvan och skickat flest gåvor. Han berättade att han startat insamlingen. Vi blev jätteglada och tyckte att det var en så fin berättelse, att han gjort det här för en vän, säger Sara Norman.

Namnet på utmaningen, "pissoutchallenge", kom en kompis på när han och Daniel Karlsson spånade.

– Han kom på det och vi började skratta. Det är lite svengelska, men jag tror att folk i Sverige förstår vad vi menar.

Daniel Karlsson uppfattar det som att njursjuka är lite bortglömda.

– En del säger att de hellre vill lägga pengar på cancer och själv är jag helt okunnig om njursjukdom. Jag tror att det är många som inte vet så mycket, säger han.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa