Trots att bokhyllan hemma var välfylld ville dottern Alma titta i en tidning. I brist på bättre alternativ gav Maria McShane henne ett av de färgglada reklambladen som brukar följa med morgontidningen.
– En dag när vi var och handlade märkte jag hur lilla Alma, då 3,5 år, kände igen butikkedjans namn från bladet hon hade tittat i, säger Maria McShane som där och då bestämde sig för att det fick vara nog med reklamblad till frukosten.
För att kunna erbjuda sitt och andra barn i Sverige en bättre läsupplevelse bestämde hon sig för att skapa en barnvänlig tidning. Maria McShane brinner för pedagogiska frågor och har arbetat med läsutveckling större delen av sitt yrkesverksamma liv, vilket var ytterligare något som fick tankarna om en barntidning att växa sig starka.
Maria McShane började omgående fila på sin idé. Målet var att locka barnen till läsning. Tvång och pekpinnar är inget hon tror på utan snarare nyfikenhet och lekfullhet. När arbetsdagen som lärare var slut satte hon sig med ekonomiska kalkyler och skisser på tidningsmodeller. Så småningom började tidningen Minibladet ta form och hon tog då kontakt med en illustratör, en webbutvecklare och journalister.
För snart två år sedan blev Maria McShanes dröm verklighet och första numret av Minibladet nådde läsarna.
– Det har varit några otroligt spännande år, säger Maria McShane.
Nu startar Katrineholm-Kuriren ett samarbete med Minibladet. Varje dag kan alla nyfikna läsare klicka på Minibladet här på vår hemsida, kkuriren.se. På lördagar kommer Minibladet också som en specialsida i tidningen.
– Genom satsningen hoppas vi skapa intresse för samhällsfrågor hos unga och att vår tidning blir en kompis redan från början, säger Marie Hillblom, Katrineholms-Kurirens chefredaktör, som gillar Minibladets ambition att skapa ett nyhetsmaterial som är tillgängligt för alla barn, oavsett social bakgrund, ekonomiska möjligheter eller förmågor.