Nya elbilar på Karsudden

Från och med i dag rullar personal på Karsuddens regionsjukhus fram i tre batteridrivna fyrhjulingar. Inköpet är en del i sjukhusets strategi att minska sina koldioxidutsläpp.

13 september 2016 15:03

Tidigare har Karsuddens fordonsflotta bestått av övervägande biogasdrivna bilar. När tre av bilarna skulle bytas ut, bestämde sig företrädarna för sjukhuset för att de ville satsa på eldrivna åk. Landstingets upphandling landade i de tre nya bilarna, som hyrs under tre år och vars storlek är tänkt att passa Karsuddens patienttransporter. De eldrivna bilarna blir således de första i sitt slag att användas av Landstinget Sörmland.

– Vårt mål är att vara miljövänliga. Vi hoppas med de här elbilarna kunna hjälpa hela landstinget vidare i den riktningen, säger Björn Johansson, miljösamordnare på Karsudden.

Enligt Ann-Sofie Jacobsson (MP), folkhälso- och miljölandstingsråd, har sjukhusets miljöarbete legat i framkant i länet. Hon nämner Karsuddens cykelprojekt, som bland annat innebär att patienter och personal kan låna cyklar.

– Här finns ett stort driv och engagemang. Sådana här miljösatsningar är också helt i linje med landstingets övergripande klimatplan att minska våra transportutsläpp, säger Ann-Sofie Jacobsson (MP).

Företrädarna för Karsuddens regionsjukhus har ändå en del frågetecken som rör de nyinköpta elbilarna. Det gäller till exempel hur de ska fungera vid kallare väder och vad den slutliga månadskostnaden kommer att landa på, då det är oklart om satsningen får statligt stöd.

– Därför har vi planerat för att utvärdera kostnader och själva användningen av bilarna under tiden, säger Kenneth Hultman, Karsuddens ekonomichef.

Det långsiktiga målet för sjukhuset är att alla dess fordon ska köras på el. Vad gäller frågan om bilarnas räckvidd har den efter tester visat sig vara omkring 15 mil. Laddstolpar finns redan på sjukhusparkeringen och från årsskiftet ska det finnas sådana vid länets samtliga sjukhus.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa