På lördag samlas pelargonentusiaster

Det doftar pelargonskorpor i köket hemma hos Elisabet Olow. Citrondoften kommer från 'Dr Westerlund' som hon har hackat ner i degen.På lördag ska skorporna serveras, då arrangeras nämligen en stor pelargondag på Julita gård.

19 maj 2016 17:00

Under dagen kan besökarna få se Julita gårds samling av äldre pelargoner, köpa sticklingar och lyssna till Svenska pelargonsällskapets föreläsning.

– Det handlar om hur man tar frön och sår pelargoner och hur man tar sticklingar, berättar Elisabet Olow som är länsansvarig i Svenska pelargonsällskapet.

För henne är pelargoner en kul grej. För andra är det här med pelargoner en konst.

– Jag tror att de flesta är fascinerade av mångfalden. Att det finns så många olika sorters pelargoner, allt från den vanliga zonal till brokbladiga till tulpanpelargoner. Var och en hittar sin nisch, säger Elisabet Olow.

Årets pelargon 2016 heter Caliente Pink, om handlarna får bestämma. Om Svenska pelargonsällskapet får bestämma heter den Blekingeflickan och är en engelsk pelargon med rosaröda blommor med vit kant.

Enligt Elisabet Olow är även de stora zonartic populära just nu.

– Den har makalösa blommor. Den är odlad på en vildpelargon som någon lyckats korsa med en klassisk zonalpelargon. Men den är lite för svår för mig. Jag vill helst kunna sköta mina med armbågen.

Själva har hon mellan 375 och 400 pelargoner.

– Jag har inte räknat dem färdigt än. Jag håller fortfarande på och bär ut dem ur växthuset.

Pelargoner trivs bäst utomhus under sommaren.

– Ja, man kan misslyckas med pelargoner men det är svårt. Man kan vattna för mycket. Pelargonerna vill torka upp mellan varven men den vill heller inte bli helt uttorkad.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa