Tyra Kleen - en konstnärlig kosmopolit

Lördagen den 11 maj får konstintresserade en unik chans att se axplock av den mångfacetterade konstnärinnan Tyra Kleens verk på Valinge gård.

10 maj 2013 15:00

Vid Yngarens strand i Stigtomta socken ligger Valinge gård. Valinge är Björkviksbon Kerstin Hermelins släktgård och här hade även hennes anmoder Tyra Kleen sina rötter.

Tyra Kleen föddes 1874 som yngst i en syskonskara om tre och till skillnad från den undersköna storasystern och den efterlängtade storebrodern beskrev hon sig själv som ful och envis.

- Man kan ju förstå att hon kände sig i ett visst underläge, konstaterar Kerstin Hermelin som genom dagböcker lärt känna sin morfars syster.

Tyra Kleens far var diplomat och hon fick en kosmopolitisk uppväxt. Redan som 15-åring påbörjade hon sina konststudier i Dresden uppmuntrad av föräldrarna. Efter Tyskland fortsatte hon till Paris och flyttade till Rom efter studieåren, men hela världen var hennes hem.

Hennes livsöde är lika fascinerande som hennes konstnärskap är mångfacetterat.

- Tyra värnade om sin integritet och självständighet i en tid då det inte var så vanligt.

Tillsammans med Ellen von Platen for konstnärinnan till Indien och Ceylon och Tyra Kleen hamnade så småningom på Java och Bali där hon studerade danskonst. Hennes målningar av balinesiska hovdansare är unika då hon fick avbilda danser som tidigare endast uppförts för kungligheter.

Det vilar ett eteriskt skimmer kring Tyra Kleens konstnärskap och ledigt rörde hon sig från porträtt och landskap till grafiska blad med ockulta motiv. Allt med samma drivna teknik och stilsäkra elegans.

Hon ställde ut sina arbeten ibland annat Berlin, Wien, Milano, Rom, Paris, London och Sankt Petersburg och nådde större framgångar internationellt än i hemlandet.

Tyra Kleen avled 1951 och hennes livsverk testamenterades till Riddarhuset i Stockholm. När det var tal om att deponera konsten på Kronovalls slott i Skåne erbjöd makarna Hermelin plats på Valinge gård i stället.

- Vi tyckte det var bättre att hon fick komma hem igen, säger Kerstin Hermelin som är i början av sin upptäcksresa med den spännande släktingen som destination.

I kavaljersflygeln har nu makarna Kerstin och Lars Hermelin sammanställt en utställning och lördagen den 11 maj är det öppet hus för allmänheten.

- Vi har blivit så förtjusta i hennes tavlor med så olika tekniker och motiv att vi vill visa ett axplock av hennes livsverk, säger Kerstin Hermelin.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa