Väderleksrapport från 1500-talet

Kåseri2015-07-21 14:32

Eftersom jag heter Stina, som tidigare fanns i almanackan den 24 juli tillsammans med Kristina, har jag alltid firat min namnsdag under fruntimmersveckan, som börjar med Fredrik och slutar med Kristina. Det har alltid känts trevligt att fira en namnsdag som uppmärksammas lite extra, i alla fall på veckotidningarnas receptsidor.

När jag var liten talade min mormor extra mycket om Bondepraktikan under den här veckan. Jag har ingen nytta av mina kunskaper i något jordbruk, men min mormors bondförnuft har lärt mig ett och annat.

Så här säger de lärde om vädret: I dag den 22/7 är det Magdalenadagen och då regnar det gärna. Om Emmadagen, i morgon den 23/7, är varm och klar lovas ett gott år. Om Jakobdagen den 25 juli, som kommer direkt efter fruntimmersveckan, är varm och klar lovas en kall jul. Varken Sara den 19/7, Johanna den 21/7, eller Kristina den 24/7, säger särskilt mycket om vädret, men regn på Margareta, den 20/7, betyder svår höbärgning. Fruntimmersveckan är, precis som den svenska sommaren, i allmänhet regnig.

Min generella uppfattning om Bondepraktikan är att den talar om vad som händer om det regnar eller inte regnar en viss dag. Huruvida det är representativt för bokens innehåll eller om det snarare säger något om vad min mormor ansåg ha läsvärde är jag osäker på.

Vilken tillförlitlighet man vill tillskriva väderleksrapporter från 1500-talet står var och en fritt, men den intresserade bör vara uppmärksam på sjusovardagen, den 27/7, när en regnskur betyder regn i sju veckor framåt. Det är onekligen en följd som sätter skräck.

Om du inte har tid eller tillfälle att fira några kvinnor under fruntimmersveckan kan du i fortsättningen funder över väderleken i allmänhet och nederbörden i synnerhet. På lördag vet vi om Bondepraktikan lovar en fin jul.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om