Kall hand för M-förslag om en extra skolvecka

Moderaternas förslag om en extra skolvecka underkänns av barn- och utbildningsnämnden. Om förslaget genomfördes, skulle det försämra snarare än förbättra elevernas resultat.

Det finns inget belägg för Fredrik Anderssons (M) uppfattning att extra tid i skolan ger bättre kunskapsresultat, enligt förvaltningen.

Det finns inget belägg för Fredrik Anderssons (M) uppfattning att extra tid i skolan ger bättre kunskapsresultat, enligt förvaltningen.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Vingåkers kommun2020-03-17 07:13

Det hävdar barn- och utbildningsförvaltningen, som utrett för- och nackdelarna med skolpolitikern Fredrik Anderssons (M) motion. 
Den lades i februari, mot bakgrund av att en sådan hög andel av Vingåkers elever går ut nian utan att ha uppnått behörighetskraven för gymnasiestudier.

Förra läsåret handlade det om nästan hälften av eleverna, 47 procent, vilket endast var en marginell förbättring mot tidigare. 
Det är ett stort misslyckande, konstaterar Andersson.
Ett sätt att öka förutsättningarna för höjda resultat, vore enligt honom att ge Vingåkers elever mer tid i skolan. Därför har Andersson föreslagit en utökning av antalet skoldagar per läsår, från dagens 178 dagar till 183. 
Det är fullt möjligt att göra enligt skolförordningen. Det genomsnittliga antalet skoldagar inom OECD, Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling, är 185 dagar.

En extra skolvecka skulle enligt Fredrik Anderssons uppfattning bidra till minskad stress för både elever och lärare. 
Det skulle också underlätta för tidig upptäckt av elever som behöver särskilt stöd, och även på så sätt medverka till att fler elever når de grundläggande kunskapsmålen.
Barn- och utbildningsförvaltningen gör dock en helt annan bedömning.
Handläggande tjänsteman har inte hittat något vetenskapligt belägg för att mer studietid ger bättre kunskapsresultat. Tvärtom. Det är snarare undervisningens upplägg som är avgörande, framför förvaltningen i sitt motionssvar. 
Hur undervisningen ska bedrivas, är något som skolornas pedagoger på olika sätt arbetar mer med under läsårets 16 kompetensutvecklingsdagar. 

Om en extra skolvecka införs, skulle det enligt förvaltningen medföra fem färre sådana "K-dagar". Därmed bedöms att Anderssons förslag riskerar att leda till sämre undervisning.
I stället för att utöka elevernas tid i skolan, anser förvaltningen att skolorna behöver arbeta mer med att få ner frånvaron. En kontroll från i höstas visar att den sammanlagda frånvaron i vissa högstadieklasser uppgick till nästan 18 procent av studietiden.
Utlåtandet förespråkar i det fallet en restriktivare syn på beviljade ledigheter och utökade insatser mot ohälsa och skolk.
Barn- och utbildningsnämndens majoritet föreslår nu utifrån dessa slutsatser att Fredrik Anderssons motion ska avslås när den tas upp av kommunfullmäktige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!