Julkorten minskar – men paketen ökar

Även om Postnord har förlorat lite drygt två tredjedelar av sina kunder när det gäller julkort lutar man sig tillbaka på statistik som man ser som ganska positiv.

Och pakethanteringen räddar nästan allt.

18 december 2018 18:15

Från de fysiska julkortens verkliga glansdagar i mitten av 1990-talet då Posten hade att hantera lite drygt 60 miljoner julkort har det långsamt sjunkit till cirka 20,5 miljoner julkort i fjol och förväntas parkera någonstans kring dryga 19 miljoner julkort i år.

– Men den fysiska hälsningen är viktig för många. det vet vi, säger Julia Spector, presschef på Postnord i Sverige.

För några betyder julhälsningen sysselsättning. Adde Norlin på posten i Eskilstuna har en grupp med fem anställda som enbart sorterar julpost sedan en vecka tillbaka.

Alla är glada åt jobbet och alla är lite förundrade över att julposten vägrar ta slut. Och glada tillrop hörs ända från Hallsberg, där man är glada åt all den post som läggs på i Eskilstuna och som ska till adressater i Eskilstuna också blir kvar i Eskilstuna.

– Vi har till och med tagit lördag och söndag i anspråk, men det kommer hela tiden ny post, säger Adde Norlin.

– Ändå är det väldigt tydligt mycket mindre julpost nu mot när jag gjorde min första jul för trettio år sedan.

På ett litet bord i julpostsorteringen återfinns årets skörd med de där adresserna som är som en utmaning för varje brevbärare. Julkort till Bosse, som bor i den gula villan bakom OK-macken i Vingåker.

– Det går att lösa, det kanske tar lite längre tid, men det går att fixa. Värre är det med de här breven, lägger han till och håller fram en handfull med brev adresserade till Tomten i Tomteboda.

– Ja, vad säger man. Och om man känner på brevet så här så känns det tydligt att det är ganska omfattande önskelistor.

Varje år får Sifo i uppdrag att för Postnords räkning ta reda på allmänhetens inställning till julhälsningar. Och hälsningen via ett julkort ligger svensken varmt om hjärtat, hävdar man och understryker att fyra av fem vill hitta julhälsningen i sin egen brevlåda medan något färre - tre av fem - väljer att själv skicka dessa julhälsningar i formen av ett julkort.

Postnord har i sin undersökning mängder av svar på frågor, bland annat vilka kändisar svenskarna gärna skulle sända en julhälsning till där kung Carl Gustaf följd av statsminister Stefan Löfven och före detta presidenten Barack Obama skulle få de allra flesta julkorten. På delad fjärdeplats kommer kronprinsessan Viktoria och Zlatan och femma blir i år Leif GW Persson.

När det gäller hanteringen av postpaket så ses en markant ökning.

I fjol kalkylerade man med en ökning på mellan 20 och 30 procent på Postnord. Men i verkligheten ökade paketen med 51 procent.

I år räknar man med en ökning på 25 procent, men vet inte om det kommer stämma överens med det faktiska förhållandet.

– Vi ser ett volymtapp på julkorten, men inte på paketen. Här har vi haft ett tryck på cirka 2 000 paket per dag och det har vi haft ganska länge nu, säger Cathrine Mellgren, distributionsområdeschef på Postnord i Eskilstuna.

Och posten är i likhet med alla andra ombud beroende av att folk hämtar sina paket.

Hög tid att posta julkorten

Om du ska skicka en julhälsning till nära och kära i år så måste den ligga på en vanlig gul postlåda, frankerad som ett vanligt brev med 9 kr, senast kl 16 på onsdag 19 december.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Torsten Braf

Ämnen du kan följa