Det är skådespelaren Agneta Wallin, Stockholm, som efter budgivningen står som ny ägare till fastigheten. Det kunde kulturarbetaren Marie Selander stolt berätta i samband med att hon på nationaldagen högtidstalade i Katrineholms stadspark.
– Jösses! Detta är stort, kommenterade hon till kkuriren efter att ha tagit del av nyheten.
Marie Selander har både yrkesmässiga och känslomässiga kopplingar till den tidigare medborgarskolan och dess betydelse för demokratin och svensk kvinnohistoria.
Nyheten blev känd när köparen Wallin själv berättade om den i sociala medier på torsdagen. Med sitt inlägg lugnar hon också alla dem som befarat att den symboliskt viktiga byggnaden ska bli ”bara ett hus” om den tas över av en ny privat ägare.
Rädslan för att Lilla Ulfåsas betydelse ska gå till spillo var ett av skälen till bildandet av Fogelstad vänförening. Sedan fastigheten lades ut på den öppna säljmarknaden, har föreningen samlat pengar med hjälp av Fogelstadstiftelsen och jagat finansiärer för att kunna överta byggnaden. När kkuriren senast berättade om dessa planer var prislappen uppe i sju miljoner kronor.
Trots att vänföreningens ambition inte räckte hela vägen, torde kvinnogruppen ändå kunna andas ut – och ta nya, friska andetag inför Lilla Ulfåsas framtid. Agnetas Wallins planer för fastigheten går nämligen i linje med föreningens. Hon har inte köpt fastigheten till sig själv, meddelar hon i sitt inlägg:
"Jag har köpt Lilla Ulfåsa för att den om fem år ska ägas av stiftelsen Fogelstad. Jag har köpt det för att samarbeta med vänföreningen och gruppen bakom uppropet, till alla som köpt byggstenar och till alla oss som tror på idén att restaurera både byggnaden och idéerna som bor i den.
En medborgarskola. En öppen, rolig och modig plats för demokrati, samtal och berättande, för radikal vänlighet och tro på bildning, en plats för förändring och lust att skapa nytt.
Men framför allt har jag köpt Lilla Ulfåsa till Elisabeth Tamm, Ada Nilsson, Honorine Hermelin, Kerstin Hesselgren och Elin Wägner. Som en hundraårspresent till den kvinnliga rösträtten och ett bevis på att kraften i dess gärning fortfarande lever."
De fem kvinnorna Wallin namnger utgjorde den så kallade Fogelstadgruppen. För att utbilda kvinnor i medborgarskap och demokrati startade de den första kursen i Kvinnliga medborgarskolan 1922. Verksamheten fortgick till 1954 och räknas som en milstolpe i svensk kvinnohistoria och feminism.
Den andan hoppas alltså Agneta Wallin ska få en fortsättning in på 2020-talet.
”Nu flyger vi!”, skriver hon.