Under den gångna sommaren prövade de något nytt. De öppnade en gårdsbutik hemma i Lucketorp nära Fiskeboda.
Det gick över förväntan. Under de två halvdagar i veckan butiken var öppen, kom kunder som ibland rest flera mil för att handla potatis och morötter, tomater och gurkor.
– Vi kunde aldrig drömma om så mycket folk. I fjol sålde vi grönsakskassar på prenumeration i närområdet. Nu har vi blivit av med allt bara genom butiksförsäljningen, säger Jennie Sparén.
En del av förklaringen stavas corona. I spåren av pandemin har många gårdsbutiker haft ett uppsving med en ökad tillströmning av hemestrande kunder. Parallellt har allt fler småskaliga odlare blivit intresserade av att öppna butik.
Paret Karlsson/Sparén tror inte att det är en tillfällig fluga med upplevelsehandel och ändrade köpbeteenden.
– Helt klart finns ett stort intresse för lokalproducerade livsmedel och av att veta att maten inte är besprutad, säger Jennie.
Gården Lucketorp vid Hjälmarens strand har varit i familjen Karlssons ägo i fyra generationer. I slutet av 1800-talet var den ett tvättäkta lantbruk, men Marcus föräldrar valde andra yrkesbanor. Nu återupptar sonen med familj traditionen att bruka jorden – om än i småskalig anda.
– Vi var länge inte alls intresserade av något sådant. Det var först när vi bodde tillsammans i Hampetorp och började odla lite tomater som intresset väcktes, minns Jennie.
Snart nog byggde de sig ett växthus. Odlingsbäddarna runt växthuset blev fler och fingrarna allt grönare. Till slut insåg de att de nog behövde en gård.
För två år sedan flyttade de till Marcus föräldrahem, satte spaden i jorden och startade Lucketorps lamm och lantbruk.
– Målet har hela tiden varit att vi ska bli självförsörjande i så hög grad som möjligt, säger Marcus.
Därför utgår de från det egna matbordets behov. Vid sidan av grönsaksodlingen föder de upp får och lamm, ankor, lite höns och kaniner och har precis skaffat sig ett par grisar.
– Vi vill leva hållbart och veta varifrån maten kommer. Därför ska det helst vara våra egna djur. Visst – det är inte roligt att slakta dem. Men det är en del av processen, säger Jennie och fortsätter:
– Sedan är det också ett intresse, och det har vuxit ur den där första tomatplantan. Så fort vi blir nyfikna på något nytt provar vi oss fram och lär oss successivt mer.
Försäljningen bidrar till familjens ekonomiska försörjning. De säljer lammlådor via sociala medier och grönsaker i den egna butiken och på marknader.
– Vi känner oss ibland lite ”fejk”. Ingen av oss har någon utbildning. Men det är vi öppna med och ser ju att folk vill handla av oss.
Målet att bli självförsörjande med grönsaker är nära. Men gården kan inte ge dem allt.
– Vi har bönder i grannskapet som vi kan handla till exempel spannmål av. Så vi känner inte att vi behöver bli självförsörjande på precis allt, säger Jennie.
Till det räcker inte heller tiden. Marcus arbetar till 60 procent med projektering och beredningsarbeten åt Tekniska verken. Musikläraren Jennie delar tiden mellan arbetet på Lucketorp och olika uppdrag inom musik- och sångundervisning.
– Om det är stressande att sköta odlingarna och djuren? O ja. Men vi tänker att vi hinner det vi hinner, och jobbar mycket med att inte jobba hela tiden. Samtidigt är det en stor frihet att själva disponera vår tid och skapa vårt liv.