Huset byggdes 1899, precis när nykterhetsrörelsen började växa sig stor i Sverige. Supandet var utbrett och nykterhetsrörelsen behövde egna lokaler, för att ordna nyktra tillställningar, som fester, basarer och möten.
Hur länge det användes i nykterhetens tjänst är inte helt klart, men senare fanns mataffären Konsum här, fram till 1946. Innan Julita skola byggdes 1960, som ligger bara ett par meter från NTO-husets gavel, användes huset också för undervisning. 1964 renoverades det och rymde sedan bio och bibliotek. Många Julitabor har gått på matinéer här eller deltagit i verksamheter, bland annat inom UNF, Ungdomens nykterhetsförbund.
På 1990-talet slutade man med biovisningarna och sedan 1997 har huset sålts sex gånger. Enligt Lantmäteriet såldes det i september 1997 för 65 000 kronor till en katrineholmare. Han behöll huset i 13 år och sålde huset vidare för samma köpeskilling i november 2010, då till en man i Eskilstuna. Huset såldes igen i november 2015, till en bilfirma i Vagnhärad, för 300 000 kronor. Bilfirman behöll inte NTO-huset i ens ett år, utan sålde det i augusti 2016 till ett byggföretag i Katrineholm. Då hade priset stigit till 340 000 kronor. Byggföretaget sålde vidare tre år senare, i april 2019, till vad som verkar vara ett IT-företag i Stockholm. Köpesumman hade stigit till 500 000 kronor.
IT-företaget sålde också rätt snart, i november 2020, till företagaren Conny Kristensen i Kvicksund, som fortfarande äger det. Han har dock planer för huset.
– Jag har varit upptagen med annat och inte kommit igång, men just nu ändrar jag lite i ritningar för att kunna lämna in bygglovsansökan. Tanken är att lämna in den under hösten, säger han.
Conny Kristensen tänker sig att bygga om huset till att rymma sex eller sju lägenheter.
– Det finns nästan bara hus i byn. De som är unga och vill flytta hemifrån eller de som är gamla och inte kan bo kvar i hus har ingenstans att flytta till. Området är jättefint, det vore synd att inte nyttja det.
Han vet ännu inte om lägenheterna ska bli hyresrätter eller bostadsrätter. Han konstaterar att det kan vara svårt att förvalta huset som hyresvärd när man bor en bit ifrån, men en vicevärd som bor i huset hade kanske kunnat lösa det problemet.
I planerna ingår att eventuellt bygga om taket.
– Kanske få mer övervåning. Men vi får se när vi river innertaket.